6 min

Vraag en antwoord: Houvast in tijden van turbulentie

Elke belegger weet: beleggen gaat met ups en downs. Maar de downs van de laatste weken zijn ronduit zenuwslopend. Hoe houd je dan als belegger je hoofd koel? En wat is de beste strategie? Judith Sanders, beleggingsstrateeg bij ABN AMRO, biedt in deze ‘vraag en antwoord’ mentale houvast voor deze onrustige tijd.

Samengevat

  • De portefeuille nu aanpassen vergroot de kans op het mislopen van een herstel
  • Vanuit rendementsperspectief is het niet verstandig om te veranderen van beleggingsstrategie
Vraag en antwoord: Houvast in tijden van turbulentie
Vraag en antwoord: Houvast in tijden van turbulentie

Het is geen enkele belegger ontgaan, sinds de uitbraak van het coronavirus is het onrustig op de beurs. Aan het begin van de uitbraak leek het erop dat de gevolgen beperkt zouden zijn en de markten voldoende veerkrachtig om de gevolgen op te vangen.

Positief waren de lage rente, inflatie, werkloosheid en natuurlijk de stimulerende houding van de centrale banken. Maar inmiddels zien we dat het coronavirus diepe sporen op de wereldwijde aandelenbeurzen nalaat, nog los van het menselijk leed bij de getroffene. De toonaangevende beurzen daalden de afgelopen dagen hard: afgelopen donderdag boekte zowel de Amsterdamse AEX als Amerikaanse Dow Jones index zelfs de grootste daling sinds 1987.

Dit soort dalingen voelen zeer oncomfortabel en ondermijnen ons gevoel van (financiële) veiligheid. De eerste reactie van de mens op een onveilige situatie is vluchten, maar dat is niet de beste reactie als het gaat om beleggen. Daarom vraagt het meer dan gemiddelde wilskracht of doorzettingsvermogen om toch rustig te blijven. Om wat achtergrond te geven, heb ik de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

  • Wat zorgt voor deze onzekerheid?
  • Wat doet het met u en mij?
  • Wie houden de beleggingen voor u in de gaten?
  • Wat kunt u als belegger nu het beste doen?
  • Lijkt het gras elders toch groener?

Wat zorgt voor deze onzekerheid?

Wij verwachten dat het virus bedwongen gaat worden en dat we het onder controle krijgen. We zien in China al positieve ontwikkelingen. De grote vraag is momenteel: wanneer gaat dit gebeuren in de rest van de wereld? Dit is voornamelijk afhankelijk van het effect van de maatregelen tegen verdere wereldwijde verspreiding. Daarbovenop hebben we te maken met de door Saudi-Arabië ontketende olie oorlog met Rusland waardoor olieprijzen in korte tijd enorm hard zijn gedaald. Dat is voordelig aan de pomp, maar weer nadelig voor de financiële toekomst van olie- en schalie-oliemaatschappijen in de Verenigde Staten. De Verenigde Staten was juist dankzij deze schalie-oliebedrijven onafhankelijk geworden van olie uit het Midden-Oosten.

Trekken we dit door naar de belegger. Beleggers willen graag weten of de prijs van een aandeel of obligatie in verhouding is met wat ze ervoor krijgen. De gebeurtenissen rondom het coronavirus en de oliesector maken het moeilijk deze berekening te maken. Want om dit op een goede manier te kunnen doen hebben we inschattingen nodig van toekomstige economische ontwikkelingen en winst- en omzetverwachtingen van de bedrijven op de beurs. En dat is lastig als deze verwachtingen steeds naar beneden worden aangepast, nu we bijna dagelijks worden geconfronteerd met berichten dat gebieden en zelfs landen compleet worden afgesloten van de rest van de wereld, werknemers naar huis worden gestuurd, scholen gesloten enzovoort.

En als beleggers ergens niet van houden is het onzekerheid over de toekomst. Het verleden (onder andere de kredietcrisis, aanslagen 9/11) heeft ons geleerd dat de verwachtingen dan altijd heel snel en hard neerwaarts en misschien wel te laag worden bijgesteld. Dat leidt op zijn beurt weer tot heftige dalingen van de beurskoersen, wat volgens historische data vaak ook weer wordt gevolgd door een periode van scherpe winst in de periode erna.

Wat doet het met u en mij?

Ondanks dat het stormt op de beurs, is het belangrijk om rustig te blijven. Dit weten we in theorie allemaal, maar is niet makkelijk als je je zorgvuldig opgebouwde vermogen met de dag ziet afnemen. Toch is het wel een belangrijk startpunt. Uit onderzoek blijkt dat beleggers vaak keuzes maken op basis van gevoel en emotie, niet zelden zijn dit irrationele en verkeerde keuzes. Een voorbeeld in behavioural finance (een wetenschappelijk benadering van menselijk gedrag in financiën) is de ‘verliestheorie’. Uit deze theorie blijkt dat mensen verliezen en winsten anders waarderen: het blijkt dat het negatieve gevoel van verlies twee keer zo krachtig kan zijn als het positieve gevoel van winst. Hierdoor legt de belegger de nadruk te veel op het niet verliezen van geld, en te weinig op de kans op winst. Met deze kennis in het achterhoofd weten we dat het dus extra moeilijk is om bij je oorspronkelijk beleggingsplan te blijven als de beurzen dagen achter elkaar dalen.

Het belangrijkste is om deze valkuilen te erkennen en ervoor te zorgen dat je deze verkeerde keuzes zoveel mogelijk weet te voorkomen. Dit vergt een planmatige en systematische manier van werken. Eigenlijk dus met afstand en zonder emotie kijken naar de beleggingen. Binnen de bank doen de experts dit voor de cliënt.

Wie houden de beleggingen voor u in de gaten?

We beschikken over een internationaal team van beleggingsexperts die samenkomen in het ABN AMRO Beleggingscomité. Het Comité maakt de vertaalslag van gebeurtenissen op financiële markten en economische verwachtingen naar beleggen. En het Comité werkt nauw samen met het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Het Economisch Bureau voert analyses uit op basis van economische data. Hoe verwachten we dat de economie er de komende twee jaar uitziet? We kijken dan onder andere naar economische groei, inflatie en renteverwachtingen.

Als we deze gegevens hebben samengevat kijken onze experts van de beleggingsteams naar de waardering van aandelen en obligaties. De uitkomst van deze economische verwachtingen en de waarderingen komen samen in een advies van het Comité.

Op basis daarvan besluiten we meer of minder in aandelen en meer of minder in obligaties te beleggen. Vervolgens maken we een onderverdeling over alle verschillende portefeuilles. Deze wijzigingen worden dan doorgevoerd door de portefeuillemanagers in de verschillende teams. Zo zorgen we dat de portefeuilles goed aansluiten op de actualiteit en de cliënt.

Heeft u een adviesrelatie met ABN AMRO? Dan worden de modelportefeuilles op basis van het beleid van het beleggingscomité ingericht. Vervolgens stelt u in samenwerking met uw adviseur de portefeuille samen. Belegt u zelf, dan kunt u uw portefeuille samenstellen op basis van alle beschikbare informatie over onze beleggingsstrategie.

Wat kunt u als belegger het beste doen?

De kans is groot dat uw portefeuille op dit moment niet in lijn ligt met uw verwachtingen en doelstelling. Dit gebeurt onder invloed van extreme onrust en dito omstandigheden. Het verleden heeft ons geleerd dat dit niet het moment is om drastische aanpassingen aan het beleid te doen. Nog sterker, de portefeuille nu aanpassen vergroot de kans op het mislopen van een herstel dat zich vroeger of later echt zal aandienen. Want eerlijk is eerlijk: als u nu uitstapt, wanneer durft u dan weer in te stappen? De kans is groot dat u vanwege de emotie te lang wacht, langs de zijlijn.

Moet ik nu dan kopen of geld bijboeken? Dat is een vraag die lastig éénduidig is te beantwoorden. Wellicht kent u de uitspraak ‘buy the dip’ (koop op het laagste punt) en dit zou later, terugkijkend, een heel mooi instapmoment kunnen zijn. Maar let op! Dit hoeft niet het laagste niveau te zijn. Bedenk wel vooraf of nu kopen of het uitbreiden van risico in de portefeuille bij u past. Als dit het geval is, is bijkopen het overwegen waard.

Lijkt het gras elders toch groener?

Het kan best zijn dat de ene portefeuille het beter of minder goed doet dan de andere. Maar vaak is dit verschil tijdelijk. Daarom is het vanuit rendementsperspectief niet verstandig om te veranderen van beleggingsstrategie. Om een voorbeeld te geven: We zien nu bijvoorbeeld dat duurzame portefeuilles het beter doen dan traditionele beleggingen. Dit komt omdat we binnen de duurzame portefeuilles bijvoorbeeld niet in de oliesector en mijnbouw beleggen, sectoren die nu hard getroffen worden. Omgekeerd hebben we dit effect in het verleden, bijvoorbeeld na de verkiezing van Donald Trump in november 2016 ook gezien. Toen deden de olie en mijnbouwsector het bovengemiddeld goed en bleven de duurzame portefeuilles achter. Op de lange termijn vlakken deze gebeurtenissen uit, tenminste, zolang dezelfde beleggingsstrategie wordt gevolgd.

Kort samengevat: blijf indien mogelijk bij je plan. Het verleden heeft ons geleerd dat dit in combinatie met een goed gespreide portefeuille de beste manier is om op lange termijn tot het gewenste beleggingsresultaat te komen.

ABN AMRO Press Office
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.