2 min

Van klimaatneutraal naar klimaatnegatief: Bill Gates geeft het goede voorbeeld

Microsoft-topman Bill Gates heeft onlangs een ambitieus plan aangekondigd: hij wil met het Amerikaanse softwarebedrijf tegen 2030 niet alleen klimaatnegatief zijn; in 2050 wil hij ook de volledige CO₂-uitstoot van de multinational geneutraliseerd hebben.

Samengevat

  • Bedrijven moeten zich richten op een negatieve CO₂-uitstoot
  • Microsoft lanceert klimaat-innovatiefonds
Van klimaatneutraal naar klimaatnegatief: Bill Gates geeft het goede voorbeeld
Van klimaatneutraal naar klimaatnegatief: Bill Gates geeft het goede voorbeeld

Met dit gedurfde plan neemt de softwaregigant, die al sinds 2012 klimaatneutraal is, opnieuw een duidelijke positie in binnen de klimaatdiscussie.

Waarom is klimaatnegatief beter dan klimaatneutraal?

Wereldwijd stoten we veel meer CO₂ uit dan de natuur weer kan opnemen. Het overschot aan CO₂ komt in de atmosfeer terecht en vormt als het ware een deken rondom de aarde. Die houdt de warmte vast, waardoor de aarde opwarmt.

Om dit effect tegen te gaan, moeten we met z’n allen de wereldwijde CO₂-uitstoot neutraliseren. Hoe? Door jaarlijks evenveel CO₂ uit de atmosfeer te verwijderen als dat er gecreëerd wordt. Hierin is voor elk bedrijf en voor elk individu een belangrijke rol weggelegd.

Microsoft wil echter nog een stap verder gaan dan klimaatneutraal ondernemen. Het softwarebedrijf vindt dat de bedrijven die daartoe in staat zijn, de verantwoordelijkheid moeten nemen om voluit voor een negatieve CO₂-uitstoot te gaan.

Een bedrijf dat klimaatnegatief is, verwijdert meer CO₂ uit de atmosfeer dan dat het creëert. Microsoft heeft zichzelf nu als doel gesteld om:

  • Tegen 2030 klimaatnegatief te opereren.
  • Om tegen 2050 alle CO₂ die het bedrijf sinds de oprichting geproduceerd heeft, met terugwerkende kracht verwijderd te hebben.

Investeren in innovatie

Om dit plan te doen slagen, zal Microsoft zijn werkwijze volledig moeten hervormen. Niet alleen de CO₂-uitstoot moet omlaag, het bedrijf zal ook actief CO₂ uit de atmosfeer moeten verwijderen. Daarvoor zijn nieuwe technologieën nodig die vandaag de dag nog niet bestaan.

Daarom lanceert het bedrijf een klimaat-innovatiefonds waarin het 1 miljard investeert. Het doel van dit fonds is om wetenschappers te steunen die onderzoek doen naar technologieën die bijdragen aan de vermindering, afvang en verwijdering van CO₂.

Ook als bank steunen we duurzame innovatie. Zo helpen we met ons Impact Programme de changemakers van morgen om hun droom waar te maken. Samen met Ashoka en Accenture ondersteunen we sociale ondernemers. We bieden hen persoonlijke coaching en pluggen hen tijdelijk in op ons uitgebreide netwerk, vol kennis en ervaring.

Meer weten over duurzame innovaties?

Wilt u, net als Bill Gates, een voortrekkersrol vervullen als het gaat om duurzame oplossingen en innovaties? Dan is betrouwbare info cruciaal. Schrijf u daarom nu in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid.

Bron: https://blogs.microsoft.com/blog/2020/01/16/microsoft-will-be-carbon-negative-by-2030/

Lia van der Lingen
Lia van der Lingen
Online Manager
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.