1 min

Update obligaties: voorziet high yield een recessie?

Voor beleggers is de grote vraag nog altijd of de consument en de bedrijfswinsten bestand zijn tegen de hoge inflatie, de stijgende rente, de krappere financieringsvoorwaarden en de stevige opstelling van de centrale banken. Wat lijken de huidige koersen voor high yield-obligatieleningen te zeggen?

Samengevat

  • Instapkans of correct geprijsde markten?
  • Obligatiemarkten houden nog geen rekening met een kredietrisico in de vorm van een recessie
  • Risicopremies op high yield kunnen nog wat verder oplopen
Update obligaties: voorziet high yield een recessie?
Update obligaties: voorziet high yield een recessie?

Onze economen zijn van mening dat de wereldeconomie aan een recessie zal weten te ontsnappen. De algemene marktverwachting gaat uit van een kans van 30% dat de VS en de eurozone in een recessie terechtkomen. Dat er een recessie voor de deur staat, is daarom niet het meest waarschijnlijke scenario. Opgemerkt moet worden dat economen (waaronder die van ons) inmiddels uitgaan van een lagere groei en langere perioden van hoge inflatie dan zij eerder dachten.

Instapkans of correct geprijsde markten?

Tot nu toe zijn de aandelenmarkten dit jaar met circa 15% gedaald. En de risicopremies zijn dit jaar fors opgelopen, van zowel risicobeleggingen als minder risicovolle bedrijfsobligaties. Is dit een instapkans of zijn de markten correct geprijsd?

Obligatiemarkten houden nog geen rekening met een kredietrisico in de vorm van een recessie

Over de prijsstelling van obligatieleningen biedt een deze week gepubliceerd onderzoeksrapport van JPMorgan meer inzicht. De risicopremies op high yield-bedrijfsleningen zijn sinds begin april met circa 150 basispunten (bp) gestegen naar circa 530 bp. Dat niveau ligt echter niet veel hoger dan het niet-recessiegemiddelde van 520 bp op de lange termijn. Zelfs de risicopremies op obligaties met een CCC-beoordeling (papier dat is uitgegeven door bedrijven die het dichtst tegen wanbetaling aanzitten) bevinden zich niet ver (5-10%) van het niet-recessiegemiddelde op de langere termijn. Hieruit valt op te maken dat de obligatiemarkten vooralsnog geen rekening houden met een kredietrisico in de vorm van een recessie.

Risicopremies op high yield kunnen nog wat verder oplopen

Interessant is ook om te kijken naar de mate waarin risicopremies op high yield-papier binnen een redelijk vergelijkbare marktomgeving zijn gestegen, of om te kijken naar tijden van marktstress die niet op een recessie uitliepen. In het vierde kwartaal van 2018 bereikten risicopremies op high yield een niveau van 580 bp; in het eerste kwartaal van 2016 was dat 920 bp, terwijl de risicopremies ten tijde van de eurocrisis van 2010-2012 gemiddeld 636 bp noteerden. Op basis van de ontwikkeling van risicopremies op high yield in het verleden kunnen deze dus nog wat verder oplopen, zonder direct een teken van een aanstormende recessie te zijn.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.