2 min

Update Obligaties: zorg om Coronavirus

Beleggers maken zich nu al twee weken druk over het Coronavirus. Het gevolg: de impliciete volatiliteit (maatstaf van verwachte beweeglijkheid) steeg tot boven de 18, het hoogste niveau sinds begin oktober 2019. Toen waren de markten in de ban van de handelsoorlog en het gevaar van een harde brexit.
Update Obligaties: zorg om Coronavirus
Update Obligaties: zorg om Coronavirus

In het begin van de afgelopen week werd die zorg verder versterkt door tegenvallende macrocijfers. De Duitse Ifo Geschäftsklima‑index bleef met 95,9 achter bij de marktverwachting van 97,0. Door de daling kwam de index eveneens onder de 96,3 van vorige maand uit. De Duitse 10-jaars obligatie fungeerde als veilige haven en bereikte het laagste niveau van het jaar op -40 basispunten (bp). Dat is een daling van meer dan 24 bp in maar twee weken.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan was de situatie voorspelbaar vergelijkbaar: de rente op 10-jaars overheidspapier (‘Treasuries’) daalde naar 157 bp (ter herinnering: het jaar begon op 188 bp). Bij bedrijfsobligaties ging de voorkeur van beleggers uit naar Europese en Amerikaanse bedrijfsobligaties met een investment-grade kwaliteitsbeoordeling. Riskantere beleggingen werden verkocht of vermeden. Het gevolg was dat de risicopremies op schulden uit de opkomende markten (EMD), Amerikaanse high yield en Europese high yield allemaal opliepen, met respectievelijk +35 bp, +50 bp en +30 bp.

In het high yield-universum bleef Amerikaans papier uit de laagste categorie binnen high yield (CCC) achter. De risicopremie steeg hier het sterkst onder invloed van een forse daling van de olieprijs. De upstream oliegerelateerde sectoren werden daardoor hard geraakt en die zijn nu net sterk vertegenwoordigd in die groep met een CCC-waardering. De daling van de olieprijs is het gevolg van de beperkende maatregelen die zijn getroffen in verband met het Coronavirus en het potentieel negatieve effect daarvan op de wereldhandel.

De Amerikaanse Fed heeft op woensdag bij stemming besloten om het streefdoel voor de officiële rente (de federal funds rate) tussen de 1,5% en 1,75% te houden. Dat is ongewijzigd ten opzichte van december. Die beslissing werd door de meeste analisten al voorspeld en had beperkt invloed op de markten.

Fed-voorzitter Jerome Powell sprak zijn zorg uit over de uitbraak van het Coronavirus. “Dit is een ernstig probleem. Er valt enige onderbreking in de economische bedrijvigheid in China te voorzien en waarschijnlijk ook wereldwijd,” zei hij. Sluitingen en quarantaine in productiegebieden in China maken het onwaarschijnlijk dat de crisis rond het coronavirus zonder belangrijke economische gevolgen blijft.

Desondanks handhaven wij ons basisscenario van een bescheiden economisch herstel. De interventie van de centrale banken vormt een ruggensteun voor de economie en verlengt de economische cyclus door de rente laag te houden en monetair te stimuleren. Voor Europese bedrijfsobligaties hanteren we een overweging, want deze beleggingscategorie lift mee op het inkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Bij onze hoogrentende strategie handhaven we een positieve voorkeur voor (EMD) ten opzichte van high yield. De jongste economische cijfers uit de opkomende markten pleiten in combinatie met de tamelijk gematigde toon van Powell en de aantrekkelijke prijzen voor een belegging in EMD. De categorie kan de komende maanden een verdere impuls krijgen van een zwakkere Amerikaanse dollar. High yield (afgedekt naar EUR of USD) blijft in onze optiek op de middellange termijn erg duur en volatiel, met maar weinig ruimte aan de bovenkant.

Florian Bardy
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.