1 min

Update obligaties: vroeg signaal van rentecurve?

De Amerikaanse centrale bank (Fed) houdt vast aan het opkoopprogramma van USD 120 miljard euro per maand, ook al wijzen de economische cijfers niet meer op een financiële crisis. De liquiditeit in het stelsel loopt nog altijd over.

Samengevat

  • We delen met u onze wekelijkse update over de obligatiemarkt.
Update obligaties: vroeg signaal van rentecurve?
Update obligaties: vroeg signaal van rentecurve?

Vanwege de liquiditeit in combinatie met het voortgaande herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt kijkt de internationale belegger nog altijd naar de inflatie. Met als gevolg dat de tienjaars rente op Amerikaanse Treasuries zich over het geheel genomen waarschijnlijk zijwaarts blijft ontwikkelen in een bredere bandbreedte. De ondergrens van 1,40% wordt daarbij waarschijnlijk in de zomerperiode uitgetest. Deze trend kan omslaan zodra de afbouw van de activa-aankopen begint.

Het meest opvallend momenteel is waarschijnlijk de rente op tweejaars Treasuries. Die is omhoog geschoten naar 25 basispunten en is sinds de laatste vergadering van Fed-beleidsmakers een paar weken geleden op dat niveau blijven hangen. Dezelfde beweging was te zien bij de kortlopende termijnrente, terwijl alle andere financiële indicatoren (rente of zelfs marktindices) na een paar dagen weer terug waren op het niveau van voor de Fed-vergadering.

Met andere woorden, waarschijnlijk bereidt de rentemarkt zich voor op een verandering in de Amerikaanse rentecurve. Dat kan het begin van de volgende fase in de cyclus inluiden. Marktpartijen zullen dus zeer goed kijken naar de notulen van de vergadering van Fed-beleidsmakers, die op woensdag 7 juli worden gepubliceerd.

De grotere opkomende landen vaccineren de bevolking inmiddels sneller dan de ontwikkelde landen en dat moet de vooruitzichten van het economische herstel versterken. Daardoor komen de centrale banken in deze landen sneller in actie dan voorzien. Hoewel de dagelijkse vaccinatiegetallen in de VS snel zijn gedaald en zowel de VS als de EU respectievelijk ongeveer 54% en 50% van de bevolking één dosis hebben toegediend (vaccinatiecijfers ourworldindata.org), neemt de zorg over virusmutaties in Europa toe. De Europese Centrale Bank (ECB) zou daardoor het tijdelijke noodprogramma voor de pandemie kunnen handhaven, net als de Bank of England, die niets aan de activa-aankopen heeft veranderd.

We verwachten dat de risicopremies op zowel bedrijfs- als staatsobligaties stabiel blijven, ondanks de publicatie de komende week van belangrijke economische cijfers, zoals de dienstencomponent van de index voor inkoopmanagers (PMI), de detailhandelsverkopen en de industriële productie in de EU. Eventuele kortdurende volatiliteit komt waarschijnlijk op conto van de publicatie van de notulen van de Fed-vergadering van beleidsmakers. Wat betreft obligatieportefeuilles gaat onze voorkeur nog altijd uit naar de riskantere segmenten, zoals papier uit de periferie van de eurozone, bedrijfsobligaties en schulden uit de opkomende landen (EMD).

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.