1 min

Update obligaties: vertrouwen in onze risico-visie

Onze obligatie-resultaten zijn dit jaar vooralsnog positief. Dit komt door onze risico-visie in het hoge-kwaliteitssegment van onze obligatieportefeuille, en door de riskantere houding tegenover schulden uit de opkomende landen (EMD) en high yield-papier in het hoogrenderende segment.

Samengevat

  • Vruchten plukken van positieve visie bedrijfsobligaties
  • Corona nog steeds meest directe bedreiging voor wereldeconomie
  • Risicopremie op high yield-bedrijfsobligaties lager dan op EDM
Update obligaties: vertrouwen in onze risico-visie
Update obligaties: vertrouwen in onze risico-visie

Binnen het kwaliteitssegment plukken we vooral de vruchten van de positieve visie op bedrijfsobligaties en obligaties uit de periferie van Europa, tegenover staatsobligaties die geen of een negatief rendement opleveren. In het hoogrentende segment hebben we met name baat bij de positieve visie op zowel internationale high yield-bedrijfsobligaties als EMD. Het verwachte wanbetalingspercentage in high yield en EMD blijft gematigd, wat vooral te danken is aan de ondersteuning door het monetaire beleid wereldwijd. De belangrijkste directe bedreiging voor de wereldeconomie is en blijft corona, en meer in het bijzonder de deltavariant. Voor de economie doen vooral lockdown-maatregelen ertoe; doordat de vaccinatiegraad stijgt worden die beperkingen steeds meer iets uit het verleden.

Met het oog op onze nog altijd positieve visie op EMD, een paar opmerkingen over de recente ontwikkelingen in China, onder andere over de strengere regels voor buitenlandse beursnoteringen van Chinese ondernemingen en de staatsinspanningen om de schulden in bepaalde delen van de economie te verlagen (schuldafbouw), zoals in de vastgoedsector.

Als obligatiebeleggers maken we ons daar minder zorgen over dan als aandelenbeleggers; het negatieve effect van de recente maatregelen is namelijk vooral voelbaar op de aandelenmarkten. Wat er voor de obligatiebelegger vooral toe doet, is het vermogen van een obligatie-emittent om de schulden af te lossen, en minder hoeveel winst een onderneming maakt of waar het aandeel is genoteerd. Bovendien zal de schuldafbouw van de Chinese vastgoedsector naar verwachting op ordelijke wijze verlopen en niet negatief doorwerken in andere sectoren. Tegenover het toenemende risico van wanbetalingen op Chinese bedrijfsobligaties staan de betere vooruitzichten voor de meeste andere opkomende regio’s.

Tot slot is de risicopremie op high yield-bedrijfsobligaties historisch gezien lager dan die op EMD. Dat betekent dat high yield-papier op dit moment duurder is. De risicopremie op EMD is vooralsnog gemiddeld en er zit nog wat rek in. Dat wil zeggen dat het niveau nog wat verder kan dalen (en omdat de risicopremie zich in de tegenovergestelde richting van de obligatiekoersen ontwikkelt, kan de prijs van dit papier dus nog wat stijgen). Vandaar dat we wat positiever zijn over EMD dan over high yield-papier.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.