2 min

Update obligaties: versoepeling stimuleert herstel

Overheden hebben nieuwe maatregelen aangekondigd om de lockdowns te versoepelen. Obligatiemarkten vatten dit op als goed nieuws en de stemming werd positief. De rente op Amerikaans en Duits papier steeg en obligaties in de periferie van de eurozone maakten eerdere verliezen voor een deel goed.

Samengevat

  • We handhaven onze overwogen positie in hoogrenderende obligaties zoals EMD, maar blijven waakzaam ten aanzien van de ontwikkeling van de economie.
Update obligaties: versoepeling stimuleert herstel
Update obligaties: versoepeling stimuleert herstel

Een en ander leverde een positief rendement op voor de tactische positionering in onze obligatieportefeuille. Dit beeld kan ineens drastisch omslaan, afhankelijk van de uitkomst van het conflict tussen de Europese Centrale Bank (ECB) en het Duitse hof.

Het Duitse hof is het er niet mee eens dat de ECB er alles aan mag doen om de economie te ondersteunen. Als het Duitse hof deze strijd wint, dan valt er een leegloop te verwachten uit staatsobligaties van perifere Europese landen zoals Spanje, en ontstaan er mogelijk politieke spanningen tussen leden van de EU. Vooralsnog denken wij dat onder deze speciale omstandigheden het mandaat van de ECB belangrijker is dan de uitspraak van het Duitse gerechtshof, en dat de ECB als onafhankelijke instelling doorgaat met het ondersteunen van dit staatspapier en Europese bedrijfsobligaties.

Het ‘weer naar het werk’-initiatief van overheden wereldwijd heeft vooral voor onze risicobeleggingen zeer gunstig uitgepakt. Internationale high-yield bedrijfsobligaties veerden binnen een week weer terug en schulden uit de opkomende markten (EMD) wonnen weer het vertrouwen van de belegger.

Per saldo was tijdens de pandemie sinds 1 januari een groot verlies voor EMD-staatsschulden (15%), iets meer voor high-yield bedrijfsobligaties en, veel minder, tot -10% voor de veiligste van deze drie, de schuldposities in EMD-bedrijfsleningen. De herstelrally heeft het verlies tot nu toe dit jaar beperkt tot -8% voor EMD-bedrijfsobligaties en -11% voor EMD staatsobligaties en high-yield bedrijfsleningen. Omdat we een overwogen positie in EMD aanhielden en omdat de grootste verliezen bij high-yield bedrijfsleningen werden opgetekend, was dit niet ongunstig voor de actieve positionering in onze obligatieportefeuille.

De coronasituatie is per definitie onzeker. Het herstel kan sterk zijn als er een vaccin wordt gevonden, terwijl de daling enorm kan zijn als de recessie ernstiger blijkt dan nu wordt voorzien. We handhaven onze overwogen positie in hoogrenderende obligaties zoals EMD, maar blijven waakzaam ten aanzien van de ontwikkeling van de economie. We kunnen later nog besluiten om verdere wijzigingen aan te brengen, meer richting een defensieve of juist een riskantere positionering.

Matias Grinberg
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.