1 min

Update obligaties: verrassend herstel

Er was sprake van typisch beleggersgedrag in de periode van begin februari, toen een Russische invasie van Oekraïne waarschijnlijker begon te worden, tot 24 februari, het moment waarop die invasie zich daadwerkelijk voltrok.

Samengevat

  • Veiligere beleggingen zoals staatsobligaties stegen in waarde, risicovollere obligatiesegmenten maken tegenovergestelde beweging
  • Twee factoren zijn belangrijk voor onze toekomstige obligatiestrategie: ten eerste het effect van de grondstoffen-aanbodschok op de inflatie en ten tweede de economische groei
  • Nog altijd voorkeur voor staatsobligaties uit Europese periferie en Europese investment-grade bedrijfsobligaties, blijvend positief tegenover EMD en high-yield obligaties
Update obligaties: verrassend herstel
Update obligaties: verrassend herstel

Veiligere beleggingen zoals staatsobligaties stegen in waarde, waaronder ook het staatspapier van landen uit de periferie van de eurozone (Spanje, Italië). Dat duurde echter niet lang. In de daarop volgende dagen tot en met nu lijken beleggers meer inflatie in te prijzen. Die verwachte inflatie komt door aanbodverstoringen op de grondstoffenmarkten, die de Europese economieën onder druk zetten en de rentes op obligaties opstuwen.

Risicovollere obligatiesegmenten bewogen juist precies de tegenovergestelde kant op. In de dagen voor de invasie tot en met de eerste week van maart stegen de risicopremies op zowel schulden uit opkomende markten (EMD) als op high yield-bedrijfsobligaties. Maar die premies gingen weer omlaag toen de markten de onzekerheid en marktbeweeglijkheid begonnen te verwerken en een onderscheid gingen maken tussen terechte en onterechte verkopen. Bovendien was er in een eerder stadium ook nog sprake van het effect van een mogelijk staakt-het-vuren. De risicopremies op high-yield bedrijfsobligaties zijn weer bijna teruggekeerd tot hun oude niveau. In de opkomende markten kregen de landen met een nauwere handelsrelatie met Rusland eveneens te maken met dalende risicopremies, maar niet genoeg om het verloren terrein helemaal goed te maken.

Voor onze toekomstige obligatiestrategie zijn twee factoren van belang, beide beïnvloed door de oorlog in Oekraïne. De eerste factor is het effect van de grondstoffen-aanbodschok op de inflatie; de tweede is de economische groei. De inflatie is een heet hangijzer. Op het gebied van grondstoffen heeft de VS deals gesloten met de Europese bondgenoten: tekorten aan gas uit Rusland zouden mede kunnen worden opgevangen met liquified natural gas (LNG) uit de VS. De VS overweegt daarnaast om olie uit de reserves vrij te geven.

Wat de centrale banken betreft lijkt de Amerikaanse Federal Reserve sterker aan te sturen op verkrappend beleid. In vergelijking daarmee stelt de Europese Centrale Bank zich nog altijd wat meer accommoderend – gericht op de ondersteuning van de groei – op. We hebben onze prognoses voor de rente op Amerikaanse Treasuries en Duitse Bunds naar boven bijgesteld. Onze voorkeur gaat nog altijd uit naar staatsobligaties uit de Europese periferie en Europese investment-grade bedrijfsobligaties. Ook staan we positief tegenover EMD en high-yield obligaties.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.