2 min

Update Obligaties: verdere groeivertraging

Het grootste deel van september was de stemming op de financiële markten licht positief. Het gunstige marktklimaat kwam de risicopremies (spreads) op obligaties ten goede. Maar nu we het einde van de maand naderen begint de stemming minder vrolijk te worden.
Update Obligaties: verdere groeivertraging
Update Obligaties: verdere groeivertraging

De risico’s komen prominenter in het nieuws. Er is sprake van teleurstellende cijfers die op een verdere groeivertraging wijzen, onder andere de publicatie van zwakke productiecijfers, in het bijzonder in de eurozone. Ook de cijfers voor de dienstensector laten enige krimp zien. Dat vergroot de zorg dat de neergang in de productie verder om zich heen grijpt. In de VS werd de grootste daling van het consumentenvertrouwen in 2019 opgetekend.

Daarnaast signaleren we diverse politieke risico’s die de situatie kunnen verslechteren, onder andere een escalatie in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog (na veel constructieve geluiden beschuldigde Trump China recent van valutamanipulatie en opnieuw van diefstal van intellectueel eigendom). Mogelijk staat er ook een handelsoorlog tussen de VS en de EU voor de deur: de Wereldhandelsorganisatie (WTO) geeft naar aanleiding van de illegale staatshulp aan Airbus de VS groen licht om tarieven op Europese goederen te heffen; de EU reageert waarschijnlijk met invoerheffingen op Amerikaanse goederen.

De afzettingsprocedure tegen Trump en de voortgaande onzekerheid over de Brexit komen de wereldwijde groei ook niet bepaald ten goede. De gepubliceerde cijfers en politieke risico’s bevestigen onze verwachting van een verdere vertraging van de economie. Naar onze inschatting blijven de centrale banken de vertraging bestrijden met verdere versoepelingsmaatregelen. Wij blijven dan ook positief over langere duratie in de obligatieportefeuille. ‘Veilige-haven’-obligaties met lange duratie bieden spreiding ten opzichte van aandelen- en kredietrisico in tijden van turbulentie op de markten.

Een economische vertraging is voor bedrijfsobligaties niet gunstig. Toch handhaven wij onze overwogen positie in investment-grade bedrijfsobligaties. Niet vanwege de fundamentele omstandigheden maar vanwege de sterke technische factoren. De risicopremie (spread) op de index voor bedrijfsobligaties is langzaam opgelopen na een in eerste instantie positieve reactie op het nieuwe programma voor kwantitatieve verruiming van de ECB. Volgens ons heeft dat te maken met een zeer sterk aanbod van nieuwe obligaties, wat op een gegeven moment moet gaan matigen. De vraag naar bedrijfsobligaties blijft naar verwachting echter sterk. Dit is namelijk een van de weinige plekken in het investment-grade universum waar voor de belegger nog een positief rendement te realiseren valt. Wij voorzien daarnaast dat het nieuwe verruimingsprogramma op maandbasis voor ongeveer EUR 2,4 miljard (netto) aan obligatieaankopen zal omvatten. Uitgangspunt is dat de aanpak vergelijkbaar is met het eerdere programma.

Naar onze inschatting is de vertraging van de economie voor high-yield bedrijfsobligaties een groter risico. Die visie wordt bevestigd door het gedrag van high-yield-beleggers: een verschuiving vanuit bedrijfsobligaties van lagere kwaliteit richting high-yield-obligaties met een BB-rating. In die ontwikkeling komt vooralsnog geen verandering. Binnen het high-yield universum handhaven wij onze voorkeur voor schulden uit de opkomende markten (emerging market debt; EMD). Dit obligatiesegment zal naar verwachting profiteren van de renteverlagingen door de Fed.

Thomas Smid
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.