2 min

Update Obligaties: up or down

De VS en China lijken af te stevenen op een deelakkoord in het handelsconflict en dat vormt de bepalende factor achter het huidige positieve marktsentiment. Het gevolg is dat ook de rente omhooggaat.

Samengevat

  • De VS en China
  • Bedrijfsobligaties
  • Staatsobligaties
Update Obligaties: up or down
Update Obligaties: up or down

Vooral in de VS valt er op dit gebied meer positief nieuws te melden, in combinatie met economische cijfers die minder zwak lijken dan de markten vreesden. De Amerikaanse Fed kon ten opzichte van de beleidsrente hierdoor overgaan op een op cijfers gebaseerde opstelling.

Hoewel de huidige omstandigheden niet echt bevorderlijk zijn, handhaven we vooralsnog de huidige lange duratiepositie in obligaties (in euro’s). De (verwachtingen rond de) handelsonderhandelingen hebben al vaker anders uitgepakt dan gedacht. Interessant is ook dat de markten direct nerveus reageerden (en de obligatierentes daalden) na de waarschuwing van Trump dat de heffingen konden oplopen als er geen overeenkomst werd bereikt. Maar zelfs als er een eerste deelakkoord komt, dan valt nog te bezien wat de deal eigenlijk inhoudt en hoe snel er weer over de nog uitstaande problemen wordt gesteggeld.

We zien beperkt risico aan de onderkant van onze duratiepositie. We verwachten namelijk dat het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) vanwege de zeer lage economische groei in de eurozone extreem soepel blijft. Duitsland kwam voor het derde kwartaal voor de dag met een bbp-groei van 0,1%. Hoewel het land hiermee de technische recessie weet te omzeilen die sommige marktpartijen vreesden, is duidelijk dat de groei zeer laag blijft. Ook niet bevorderlijk voor de eurozone is het nieuws dat de economische groei in China vorige maand verder is vertraagd.

De rente op staatsobligaties in de kernlanden is extreem laag en we geven nog altijd de voorkeur aan papier uit Spanje en Frankrijk. In beide landen zijn de fundamentele omstandigheden degelijk, maar met Spaanse en Franse staatsobligaties valt meer te verdienen dan met staatspapier in de kernlanden (zoals Duitse obligaties).

We staan nog altijd neutraal tegenover Italiaanse obligaties. De huidige rente en bepaalde risico’s liggen daaraan ten grondslag. Eurocommissaris Pierre Moscovici (Financiën) meldde dat er geen buitensporige tekortprocedure wordt geopend tegen de begroting van Italië voor 2020. Dat is tamelijk opvallend, want de verwachte tekorten van respectievelijk 2,3% en 2,7% in 2020 en 2021 lijken aan de hoge kant en zijn naar onze mening gebaseerd op al te optimistische groeiveronderstellingen. We denken echter dat het voor de huidige regering lastig wordt om in het zadel te blijven. En Matteo Salvini staat waarschijnlijk te trappelen om weer aan de macht te komen.

De ECB is begin deze maand van start gegaan met het nieuwe activa-inkoopprogramma. Uit de cijfers voor de eerste week blijkt dat een fors aandeel van de aankopen in het bedrijfssegment is gedaan (credits en gedekte obligaties, oftewel covered bonds). Hoewel het te vroeg is om hier conclusies aan te verbinden, bevestigt een en ander dat dit segment ook van het nieuwe inkoopprogramma weer een belangrijk onderdeel zal vormen.

Bedrijfsobligaties liften natuurlijk mee op het positieve marktsentiment, maar ook als die stemming en/of de economische cijfers verslechteren, kan het ECB-beleid als technische factor deze categorie beschermen. Dat ondersteunt onze positieve kijk op investment-grade bedrijfsobligaties.

Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.