2 min

Update Obligaties: uitkomst via ECB?

De ECB gaat de daad bij het woord voegen, zo verwachten we. Het ziet ernaar uit dat de centrale bank over een paar weken een nieuwe ronde economische stimuleringsmaatregelen aankondigt. Die verwachting geeft ook de markten moed.
Update Obligaties: uitkomst via ECB?
Update Obligaties: uitkomst via ECB?

Obligatiemarkten proberen momenteel een evenwicht te vinden tussen een vertraging van de wereldeconomie enerzijds en de reikhalzende verwachting van stimuleringsmaatregelen van centrale banken en overheden anderzijds, die deze vertraging in moeten perken.

Ondanks die verwachte stimuleringsmaatregelen kunnen de markten nog door een aantal factoren onderuitgaan, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China, de Italiaanse politiek, de mogelijkheid van een Brexit zonder deal alsook de situatie in Iran. In dat opzicht zijn de beleggingsrendementen tot nu toe dit jaar vooral ingegeven door de verwachte stimuleringsmaatregelen. Uit de aanhoudende daling van vooruitblikkende macro-economische indicatoren valt op te maken dat de rendementen zonder die verwachting een stuk lager zouden uitvallen.

In dit soort markten gebeuren soms verrassende dingen, zoals Spaanse obligaties die minder gekoppeld raken aan andere staatsobligaties uit de Europese periferie (zoals Italiaanse staatsobligaties). Spaanse staatsobligaties beginnen zich meer te gedragen als staatsleningen uit de semi-kernlanden, zoals Frankrijk en België.

Ondertussen zijn er veel vraagtekens over de kenmerken van de stimuleringspakketten van de ECB. Veroorzaakt de ECB ongewild nieuwe politieke onrust in de eurozone door de kloof tussen noord en zuid te vergroten? Verhoogt de ECB het percentage van de totale markt dat zij als centrale bank in handen mag hebben? Zo ja, met hoeveel? Zal het programma voor de opkoop van bedrijfsobligaties nieuw leven ingeblazen worden of gaat de centrale bank zelfs aandelen kopen? En kan de ECB voorkomen dat de banken een negatieve spaarrente aan klanten gaan doorberekenen?

Kortom, verwachtingen hebben al een sterk effect gehad op de markten, maar hoe de ECB haar stimuleringsmaatregelen concreet gestalte gaat geven is nog niet geheel helder. Eén ding is wel duidelijk: we zitten nog heel lang met negatieve rentestanden. Wij handhaven onze overwogen duratie-positie (duratie: rentegevoeligheid), evenals de overweging van investment-grade bedrijfsobligaties in onze portefeuilles. Hierbij rekenen we erop dat de ECB de verwachtingen waar zal maken.

Willem Bouwman
Investment Communicatons
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.