5 min

Update Obligaties: Treasuries testen 3%-niveau

De Amerikaanse economie lijkt aan het begin van het tweede kwartaal weer aan vaart te hebben gewonnen. Een groeiversnelling bij de nieuwe orderontvangsten wijst op een sterke vraag naar goederen en diensten.
Update Obligaties: Treasuries testen 3%-niveau
Update Obligaties: Treasuries testen 3%-niveau

De Amerikaanse economie lijkt aan het begin van het tweede kwartaal weer aan vaart te hebben gewonnen. Een groeiversnelling bij de nieuwe orderontvangsten wijst op een sterke vraag naar goederen en diensten. Daarnaast geeft de sterk hogere inputprijsinflatie (doordat de invoering van importheffingen tot hogere grondstoffenprijzen hebben geleid) een stevig signaal af aan de beleidsmakers. Uit het nieuws dat de Amerikaanse minister van Financiën, Mnuchin, mogelijk naar China afreist, maken marktpartijen op dat de Verenigde Staten aansturen op een wapenstilstand in de handelsoorlog met China. De tienjaarsrente in de VS klom tot maar liefst 3,0296%, het hoogste niveau sinds 2014 en de eerste keer dat de rente voorzichtig door de psychologische grens van 3% heen breekt. Gezien het feit dat Amerika waarschijnlijk in een late fase van de conjunctuurcyclus zit, is een aanhoudende en sterke stijging van de obligatierentes vooralsnog onwaarschijnlijk.

De internationale vastrentende markten hielden gelijke tred met de Amerikaanse obligatiemarkt voorafgaand aan de ECB-vergadering van de komende week. Overigens voorzien wij geen belangrijke veranderingen als uitkomst van die vergadering. We zijn verder van mening dat de ECB zal proberen de financiële markten niet van de rel te brengen, zeker gezien de volatiliteit van de rendementsontwikkelingen in januari en februari. De toenadering tussen de periferie (Italië, Spanje bijvoorbeeld) en staatsobligaties uit de semi-kernlanden (België, Ierland) zet naar verwachting verder door. Italië tekende de afgelopen weken voor een van de sterkste prestaties: de verwachting groeit dat het land binnenkort een nieuwe regering heeft. Een akkoord ligt er nog niet helemaal, maar de vooruitzichten zijn beter dan werd gevreesd.

OP DIT ARTIKEL IS DEZE DISCLAIMER VAN TOEPASSING.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.