2 min

Update obligaties: snel herstel

De economie mag dan langzaam uit twee maanden eenzame opsluiting ontwaken, maar de beweeglijkheid van de markt (volatiliteit) lijkt juist weer snel af te nemen. De VIX-index, de maatstaf voor onzekerheid in de markten, noteert nu 27, onder het gemiddelde van het jaar tot nu toe (37).

Samengevat

  • Herstel van de markten verloopt snel
  • Geen wijzigingen in de huidige allocatie naar obligaties
Update obligaties: snel herstel
Update obligaties: snel herstel

De markten kijken op dit moment bewust niet naar slechte cijfers en richten zich vooral op positieve aankondigingen. In de afgelopen week was sprake van een toenemende risicobereidheid, nadat de meeste ontwikkelde landen de teugels van de lockdowns wat lieten vieren. De verwachtingen op het front van een coronavaccin waren eveneens hooggespannen, op basis van een aantal veelbelovende voorlopige testen.

In Europa is de politieke agenda gunstig voor de markten. De Europese Commissie kwam met een voorstel voor een herstelplan met een omvang van EUR 750 miljard, naast gerichte versterkingen van de langetermijnbegroting van de EU voor 2021-2027. De totale financiële vuurkracht van de EU-begroting komt daarmee uit op EUR 1,85 biljoen. Goedkeuring van het voorstel door de 27 EU-landen zou de obligatiemarkten ongetwijfeld een extra hart onder de riem steken, en dan vooral ook de staatsobligaties in de periferie, die als eerste van de steun van de EU kunnen profiteren.

Op de Europese markt voor bedrijfsobligaties blijft het totale rendement negatief tot nu toe dit jaar, al is een groot deel van de verliezen weer goedgemaakt. Europese investment-grade obligaties staan op een rendement van -3% (niet afgedekt) in vergelijking met een dieptepunt van -7,2% eind maart. High yield lift mee op de risicobereidheid van de belegger en noteert een rendement van -7,7% tot nu toe dit jaar (niet afgedekt) na eind maart een dieptepunt van -18,7% te hebben genoteerd. De risicopremies op bedrijfsobligaties dalen sinds de piek van de crisis gestaag en noteren nu 170 basispunten (bp) na een piek van 247 bp voor Europese investment-grade obligaties en 565 bp voor Europees high yield (piek: 904 bp).

In de VS is de Fed in staat gebleken om de economie voldoende te ondersteunen om de markten omhoog te kunnen stuwen, nog meer dan de Europese Centrale Bank (ECB) in Europa. Sterker nog, Amerikaanse investment-grade obligaties hebben tot nu toe dit jaar een positief totaalrendement van 2,5% genoteerd, terwijl Amerikaans high yield tekende voor een rendement van -5,2%, een heel stuk beter dan het laagste punt in maart van -20%. Zelfs meer nog dan in Europa zijn de Amerikaanse risicopremies sinds het hoogtepunt van de crisis verkrapt naar 180 bp voor investment-grade (piek: 373 bp) en naar 643 bp voor high yield (piek: 1100 bp).

Het herstel van de markten verloopt al met al snel. De risicopremies in de bedrijfsobligatiemarkten laten op dit moment een niveau zien dat meer weg heeft van een ‘gewone crisis’ dan van een diepe crisis. Dat werpt wel vragen op over een mogelijke tweedeling tussen de marktwaarderingen enerzijds en de reële economie anderzijds, vooral in de sector high yield met het oog op een potentieel hoog percentage aan faillissementen.

We hebben geen wijzigingen aangebracht in de huidige allocatie naar obligaties. Van de kwaliteitsobligaties moeten het staatspapier van de periferie van de eurozone volgens ons kunnen profiteren van het jongste voorstel van de Europese Commissie (mits goedgekeurd), terwijl Europese investment-grade bedrijfsobligaties kunnen meeliften op de voortgaande steunaankopen door de ECB. Van de hoogrenderende obligaties geven wij de voorkeur aan schulden uit de opkomende markten (emerging market debt; EMD) ten opzichte van high yield, omdat we meer waarde zien in de opkomende markten. We vinden het high-yield segment duur en volatiel, zeker als de eurozone na een herstel later dit jaar weer onderuitgaat (een tweede dip). High-yield obligaties kunnen ook nadelig worden beïnvloed door eventuele faillissementen.

Florian Bardy
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.