5 min

Update Obligaties: rente blijft stijgen

De wereldwijde obligatierente heeft de stijgende lijn weer te pakken. Amerikaanse inflatiecijfers vielen namelijk hoger uit dan verwacht en een nieuwe Duitse regering onder leiding van Angela Merkel lijkt binnen handbereik. Beleggers zijn bang voor de nadelige effecten van een hogere inflatie op de bedrijfswinsten.
Update Obligaties: rente blijft stijgen
Update Obligaties: rente blijft stijgen


De wereldwijde obligatierente heeft de stijgende lijn weer te pakken. Amerikaanse inflatiecijfers vielen namelijk hoger uit dan verwacht en een nieuwe Duitse regering onder leiding van Angela Merkel lijkt binnen handbereik. Beleggers zijn bang voor de nadelige effecten van een hogere inflatie op de bedrijfswinsten. De stijgende inflatie kan ook een teken zijn dat de Amerikaanse economie dichter tegen oververhitting aan zit dan tot nu toe werd ingeschat. Dat zou kunnen gebeuren als blijkt dat de belastinghervormingen de economie al te zeer aanwakkeren. De markten houden de reactie van de Fed scherp in de gaten. Een renteverhoging in maart lijkt een voldongen feit; beleggers zullen vooral kijken naar de duiding die de beleidsmakers van de Fed aan de laatste ontwikkelingen geven. Misschien kan de nieuwe Fed-voorvoorzitter Jerome Powell hier binnenkort enig licht op werpen. In de eurozone lijkt de discussie onder beleggers te verschuiven van een einde aan het steunaankopenprogramma in 2018 naar renteverhogingen door de ECB in 2019 – een teken dat aan het positieve economische klimaat ook conclusies voor de toekomst worden verbonden.

In vergelijking met de koersverliezen op de aandelenmarkten deze maand houden de bedrijfsobligaties zich goed staande. Amerikaanse high-yield obligaties gingen onderuit. Maar we dienen ons te realiseren dat deze categorie voor een belangrijk deel in handen is van particuliere beleggers. In dat licht valt die stijging van de risicopremies (dalende obligatiekoersen betekenen stijgende rentes) met 30 basispunten in het niet bij de daling van de aandelenkoersen. Bovendien is dit een signaal dat de particuliere belegger zich nog niet echt zorgen maakt. Gezien de huidige economische ontwikkelingen zien we de faillissementsverwachtingen niet ineens veel hoger worden. Vooralsnog handhaven we de positionering in bedrijfsobligaties in de eurozone. Bedrijfsobligaties worden hier nog steeds ondersteund door het opkoopprogramma van de ECB. De totale aankopen zijn sinds kort dan wel verlaagd naar EUR 30 miljard per maand, maar de centrale bank heeft haar aankopen van bedrijfsobligaties niet teruggeschroefd.

De Belgische overheid heeft deze week aangekondigd, in de komende vier tot vijf jaar voor EUR 10 miljard aan groene obligaties te gaan uitgeven. Het land wordt daarmee de derde emittent van milieugerelateerde staatsobligaties in Europa.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.