2 min

Update obligaties: rente blijft beweeglijk

In de rente zit nog altijd flink wat beweeglijkheid, zowel wat betreft de richting als de structuur van de rentecurve. De rente was in de VS en Engeland gestegen voorafgaand aan de bijeenkomst van de centrale banken, maar daalde daarna weer fors.

Samengevat

  • Rentevoeten blijven beweeglijk
  • Rente VS-Engeland weer fors gedaald
Update obligaties: rente blijft beweeglijk
Update obligaties: rente blijft beweeglijk

De markten lijken zich bij de verwachtingen voor komende renteverhogingen te hebben vergaloppeerd. Dat de Bank of England de beleidsrente niet verhoogde, kwam als een verrassing: diverse leden van de centrale banken hadden de markten er met hun uitspraken van overtuigd dat er renteverhogingen voor de deur stonden. De Amerikaanse Federal Reserve (‘Fed’) is beter in van tevoren aangeven wat de markten kunnen verwachten. De Fed kondigde aan dat de afbouw van de aankopen (‘tapering’) deze maand zou beginnen en naar verwachting medio 2022 eindigt. De feitelijke tapering verliep dan ook zonder een ‘taper tantrum’.

De beweeglijkheid van de rente lijkt voorlopig nog niet voorbij, zeker omdat de inflatie in de hoge cijfers blijft lopen, zoals ook deze week weer in de meeste regio’s zichtbaar was. Door de aanhoudende inflatie twijfelen de markten aan de inschatting van de centrale banken dat de inflatie een tijdelijk fenomeen is. Dat zorgt voor hogere rentes, vooral in het kortlopende segment. Onze economen zijn het eens met de centrale banken dat de inflatie waarschijnlijk tijdelijk is en wegtrekt zodra de knelpunten opgelost zijn. Het kan echter wel tot de tweede helft van volgend jaar duren voordat de knelpunten en inflatie genormaliseerd zijn.

We handhaven onze voorkeur voor kredietrisico boven renterisico. Kredietrisico blijft ondersteund door een economische groei die volgend jaar boven het potentieel blijft. Dat ook deze posities niet zonder risico zijn, is duidelijk. Het meest urgente risico op dit moment zit in de categorie bedrijfsleningen uit de opkomende markten, vooral vanwege problemen in de Chinese vastgoedsector.

Evergrande, de Chinese vastgoedreus, wankelt op het randje van faillissement en haalt de meeste krantenkoppen. We zien echter meer besmetting dan voorzien: ook ander high yield-papier blijft in gebreke en de risicopremies op investment grade-obligaties lopen op. De Fed waarschuwde deze week dat de problemen naar de VS kunnen overslaan als deze situatie drastisch verder verslechtert.

Die waarschuwing van de Fed moet natuurlijk niet in de wind worden geslagen, maar naar onze inschatting is dat scenario nog ver weg. We verwachten nog altijd dat de Chinese overheid besmetting tot buiten de vastgoedsector voorkomt. Niet alleen beschikt het land over de middelen om dat te doen, maar besmetting is bovendien geen optie: dat zou gezien het omvangrijke gewicht van vastgoed in de Chinese economie de doelstellingen voor de economische groei hard raken. De overheid lijkt vooralsnog minder snel in te grijpen dan we hadden gehoopt. Positief was het nieuws deze week dat de beperkingen op de obligatiemarkten in de lokale munt waarschijnlijk worden versoepeld om uitgevers van vastgoedobligaties weer toegang tot deze markt te geven.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.