1 min

Update Obligaties: relaxtere markten

Financiële markten eindigen 2019 in een veel relaxtere stemming dan aan het begin van het jaar. De risicopremies op obligaties zijn de afgelopen paar weken gedaald en hebben inmiddels het laagste punt van 2019 bereikt.

Samengevat

  • Daling risicopremies
  • Fundamentele economische omstandigheden
  • Ondernemersvertrouwen
Update Obligaties: relaxtere markten
Update Obligaties: relaxtere markten

Die daling tekent zich af bij zowel investment-grade bedrijfsobligaties als in de riskantere markten voor high yield en EMD (emerging market debt; schulden uit opkomende markten). De rente op Duitse en Amerikaanse staatsobligaties (die voor ongeruste beleggers als toevluchtsoord fungeren) beweegt zich nog altijd hoger. In de loop van december gingen obligatiebeleggers steeds meer rekening houden met een stabiele inflatieontwikkeling (en dus geen daling).

Het lijkt erop dat beleggers zich het komende jaar meer op de fundamentele economische omstandigheden kunnen gaan richten in plaats van op onvoorspelbare geopolitieke spanningen. Maar de Britse verkiezingsuitslag en het ‘phase one’ handelsakkoord tussen de VS en China bieden geen enkele garantie. Ondertussen is de kans dat president Trump inderdaad wordt afgezet, miniem: ‘impeachment’ haalt het waarschijnlijk niet in de Senaat. De procedure is echter wel het startsein voor een roerig jaar van presidentsverkiezingen.

Wat die fundamentele economische omstandigheden betreft: voor beleggers is het goed om te beseffen dat de geopolitieke onzekerheid inmiddels al behoorlijk wat schade heeft veroorzaakt. Bovendien blijft die onzekerheid de komende maanden nog de boventoon voeren, voordat er enig herstel van betekenis valt te verwachten. Centrale banken hebben alles in het werk gesteld om te voorkomen dat de eventuele schade omslaat in een echte recessiedreiging.

Op de consument heeft een en ander weinig effect gehad, maar het vertrouwen onder ondernemers is flink weggeslagen. Het ondernemersvertrouwen zal dan ook moeten terugveren (vanaf een zeer laag niveau) voordat de bedrijfsbestedingen weer helemaal terug zijn van weggeweest. Mogelijk is er nog een laatste ronde monetaire verruiming nodig, ergens in het eerste kwartaal, om de wereldeconomie te helpen met aansterken. Onder deze omstandigheden lijken bedrijfsobligaties in de beste uitgangspositie te verkeren om te profiteren. Versnelt de economische groei, dan wordt een eventueel hogere rente op (Duitse) staatsobligaties ongedaan gemaakt door een lagere risicopremie op bedrijfsobligaties. De vooruitzichten voor de bedrijven verbeteren dan namelijk.

Valt de economische groei tegen, wat waarschijnlijk lijkt, dan staat de ECB klaar om bij te springen. De centrale bank kan de obligatierente omlaag drukken en haar rechtstreekse aankopen van bedrijfsobligaties opschroeven (het steunaankopenprogramma van de ECB kreeg in november een doorstart). Binnen de risicovollere obligatiesegmenten blijven we terughoudend ten aanzien van high yield, want deze dure markt lijkt gevoelig voor tegenvallers. We zijn positiever over EMD: de zogenoemde ‘leading indicators’ (belangrijke economische indicatoren) zijn in de opkomende markten als eerste verbeterd en lopen nu wereldwijd voorop.

Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.