Beleggen 22 februari 2019

Update Obligaties: Problemen in Europa

De Amerikaanse consument is in 2018 een belangrijk steunpunt geweest voor de economie in de Verenigde Staten, maar de recente detailhandelsverkopen in Amerika vallen tegen. Toch ziet het er niet slecht uit in de VS en is het Europa waar de moeilijkheden liggen.

Ondanks de tegenvallende detailhandelsverkopen in de VS blijft de totale reële inkomstengroei sterk en het consumentenvertrouwen is nog altijd hoog, dus wij zien die Amerikaanse consumentenbestedingen de economie nog wel even ten goede komen. Sterker nog, op andere risicoterreinen wordt vooruitgang geboekt: de sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten is opgelost en -belangrijker nog- er wordt gepraat over de handel met China.

Al met al moeten de Verenigde Staten dit jaar een recessie kunnen vermijden, zeker nu de Fed pas op de plaats maakt. Risico’s blijven er nog wel. En dus verrekent de belegger nog altijd een bepaalde recessie-premie in diverse beleggingscategorieën. De grote uitzondering lijkt Amerikaans high yield. Dit obligatiesegment laat zich in de huidige omgeving als duur aanzien, en dus handhaven we onze onderweging.

De economische situatie in China zou kunnen stabiliseren, dankzij stimuleringsmaatregelen en eventuele vorderingen in de onderhandelingen met de VS. In combinatie met het feit dat de Fed vooralsnog de rente ongemoeid laat, kunnen we ons nog altijd vinden in onze positionering in schulden uit de opkomende markten (EMD).

Voor Europa hangt de vlag er echter minder voorspoedig bij. De economische cijfers blijven zwak. In tegenstelling tot de VS en China lijkt de regio niet op te schuiven in de richting van een oplossing voor de bekende risicofactoren.

In het Brexit-verhaal is de tijd het enige waar op dit moment beweging in zit. En dus niet in de plannen (zou er deze keer dan wel een oplossing uit de gesprekken in Brussel komen?). Het gevolg is aanhoudende onzekerheid.

De Italiaanse economie zit in een recessie, waardoor de begroting ook weer een probleem kan worden. De onzekerheid wordt verder gevoed door de aanhoudende protesten van de gele hesjes in Frankrijk, komende verkiezingen in diverse Europese landen, de Europese parlementsverkiezingen in mei, plus de kans dat Amerika het handelsconflict verlegt van China naar Europa - president Trump dreigt met tarieven op auto’s uit Europa. Geen wonder dat leden van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank onlangs gematigde geluiden lieten horen.

We verwachten nu dat de rente langer laag blijft. Vanwege de lage obligatierente blijft onze negatieve visie op de belangrijkste staatsobligaties onveranderd. Investmentgrade bedrijfsobligaties staan er bij ons nog steeds prima op: we verwachten goede ontwikkelingen tegen de achtergrond van een lage groei (maar geen recessie) en een lage inflatie.

Met het oog op de toenemende risico’s voor de groei hebben we echter wat kwaliteit aan de portefeuille toegevoegd in de vorm van gedekte obligaties. We vinden het niveau van de risicopremies in dit segment relatief aantrekkelijk.

Thomas Smid

Auteur

Investment Communications