2 min

Update Obligaties: PMI is signaal

Voor Europese industriële ondernemingen staat het cijferseizoen voor het derde kwartaal voor de deur. Ondertussen nemen de tekenen van ‘eindmarktzwakte’ toe. In Frankrijk mag de productie-PMI nog rond de 50 hangen, in Duitsland wordt al 41 genoteerd; het laagste niveau sinds de recessie van 2009.
Update Obligaties: PMI is signaal
Update Obligaties: PMI is signaal

De productie is van doorslaggevend belang voor de Duitse economie en voor de vooruitzichten van de industriële sector in Europa. De aanhoudende daling van de voorlopende indicatoren wijst op een zwakkere vraag tot in 2020. Duitse producenten zien zich geconfronteerd met een ‘perfect storm’ van onzekerheid door de handelsoorlog, de Brexit en een binnenlandse auto-industrie die met structurele veranderingen worstelt. Dat lijkt te hebben geleid tot een klimaat van lagere investeringen. Afgelopen maand steeg de rente op zowel Duitse staatsobligaties (Bunds) als op hun Britse tegenhangers (Gilts). Wij voorzien echter een rentedaling en handhaven daarom de overwogen duratiepositie.

De markt lijkt te leren leven met het nog altijd niet opgeloste handelsgeschil tussen China en de VS. Dat wil zeggen: elk overleg betekent hoop, gevolgd door nieuwe aantijgingen over geschonden afspraken. Volgende week wordt er op een hoger niveau overlegd. Dan zien we of er überhaupt vorderingen worden geboekt.

Hoewel vrijwel alle aandacht uitgaat naar het handelsgeschil met China heeft de VS ondertussen de goedkeuring van de WTO om de EU importheffingen op te leggen. Van de EU kunnen binnenkort tegenmaatregelen worden verwacht. In combinatie met het toenemende risico van een no-deal Brexit kan dit de economische verzwakking van de eurozone verergeren. Hoewel de belangrijkste handelspartners hun economische groei sneller zien dalen, boet ook de Amerikaanse economie aan vaart in. Dit bewijst dat ook Amerika niet voor altijd immuun blijft voor de wereldhandel. Dat strookt met onze overtuiging dat er voor het einde van het jaar nog twee renteverlagingen van de Fed te verwachten vallen.

In een risicomijdende omgeving ontwikkelen obligaties uit de opkomende markten (EMD) en high-yield bedrijfsobligaties zich doorgaans wisselvalliger. Gezien de onzekerheden en de wereldwijde groeivertraging hebben de valuta’s van de opkomende markten een veel soepeler opstelling van de Fed (en dus ook een zwakkere Amerikaanse dollar) nodig dan we nu voorzien. Dat is het enige wat de neerwaartse trend in deze valuta’s zou kunnen keren. Dat zien wij niet gebeuren. En dus houden wij onze positie in de opkomende markten alleen in harde valuta’s aan.

Binnen de opkomende markten staan de zorgwekkendste begrotingstekorten op naam van Argentinië, Brazilië en Saoedi-Arabië. In Argentinië en Brazilië is sprake van een stagnerende economische groei, het sterkste politieke risico en de hoogste schuldratio’s. Saoedi-Arabië heeft sinds de drone-aanslagen te maken met druk op de olie-export. Het land heeft daarentegen een vrij bescheiden schuldratio van 25%, die beleggers geen zorgen zou hoeven baren.

Bij de landen met de grootste weging in de indices van de opkomende markten zijn de overheidsfinanciën gezond en is er nog altijd ruimte voor renteverlagingen. Dat rechtvaardigt onze overwogen positie in EMD ten opzichte van high-yield obligaties.

Matias Grinberg
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.