2 min

Update Obligaties: Pijn houdt aan

Centrale banken zetten alles op alles om de inflatie terug te dringen. De Amerikaanse Fed verhoogde de rente met 75 basispunten, de Zwitserse Nationale Bank met 50 basispunten, de Bank of England met 25 basispunten en de Europese Centrale Bank (ECB) stuurt aan op een verhoging van 25 basispunten.
Update Obligaties: Pijn houdt aan
Update Obligaties: Pijn houdt aan

De inflatie in de VS is andermaal hoger dan verwacht, waardoor alle vertrouwen in het idee dat de inflatie een piek had bereikt, de grond werd in geboord. Marktpartijen beseffen dat de Fed, om de inflatie flink te beteugelen, de rente zodanig zou moeten verhogen dat de economie in een recessie kan belanden. Dat is ook te zien in de vlakker wordende rentecurve in de VS: de rente op kortlopend Amerikaans staatspapier (Treasuries) steeg sneller dan op obligaties met een langere looptijd. Gezien het aanhoudende karakter van de inflatie in de VS wordt de kans op verdere omkering van de rentecurve alleen maar groter. In absolute termen kan de rente in de VS daarom over de hele curve door blijven stijgen.

In de eurozone vormt de situatie in Italië, naast de inflatie, momenteel het grootste punt van zorg. De rente op kortlopend Italiaans staatspapier stond deze week even boven de 2% en de rente op 10-jarige obligaties schoot tijdelijk door de grens van 4%. Dit doet denken aan de oplopende rentes die de inleiding vormden voor de eurocrisis in 2011. De ECB reageerde op de onrust in de markt en kondigde aan een nieuw instrument te ontwikkelen om de renteverschillen tussen de eurolanden in de hand te houden. Het gevolg was een aanmerkelijke daling van de rente op Italiaans staatspapier, die daarmee rap weg manoeuvreerde van de gevarenzone. Maar gezien het gebrek aan verdere informatie zou deze rally weleens van korte duur kunnen zijn. In afwachting van acties van de ECB handhaven we onze overwogen positie in staatspapier uit de periferie van de eurozone. Posities verkleinen bij de huidige renteniveaus zou vanuit beleggingsperspectief een pijnlijke aangelegenheid zijn. En dat kan nog wel een tijdje zo blijven.

De rente op euro bedrijfsobligaties met een investment-grade kredietbeoordeling is dit jaar al met ruim 280 basispunten gestegen, tot een niveau van boven de 3,30%. En die rente kan nog verder stijgen. De financieringskosten zijn namelijk nog altijd begrensd, de groeivooruitzichten zwakken waarschijnlijk af en de blootstelling van de ECB aan bedrijfsobligaties wordt afgebouwd. Gezien onze overwogen positie in dit segment heeft dit mogelijk gevolgen voor de resultaten van onze obligatieportefeuille, maar voor de langere termijn blijven de perspectieven gunstig.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.