2 min

Update obligaties: onverwachte winnaar

Er is al het nodige over de inflatie geschreven; immers, inflatie was voor obligaties het belangrijkste verhaal. De heropening van de internationale markten, overheden die geld uitgeven en stimuleringsmaatregelen van centrale banken zijn voor de markten al een tijdje reden van zorgen rond inflatie.

Samengevat

  • Verwachting dat inflatiedruk grotendeels tijdelijk is
  • Verwachting prijsverhogingen zullen normaliseren
  • Behalve deltavariant geen negatieve economische vooruitzichten
Update obligaties: onverwachte winnaar
Update obligaties: onverwachte winnaar

De Duitse tienjaars rente begon het jaar op -0,6% en is door dat inflatieliedje in mei tot -0,1% gestegen. Velen van ons (waaronder ook de centrale banken) zijn van mening dat die inflatiedruk grotendeels van tijdelijke aard is en vooral wordt veroorzaakt door problemen in de aanbodketen - als gevolg van het economische herstel. Ikzelf ben bijvoorbeeld een fanatieke wielrenner maar kan op dit moment haast geen onderdelen voor mijn fiets krijgen. En als dat wel lukt, zijn ze duur.

Toch denken we dat die problemen zullen wegtrekken en de recente prijsverhogingen onder invloed van de concurrentie weer zullen normaliseren. Er zijn ook veel partijen die denken dat de bestedingsprogramma’s van de overheid een blijvend effect op de groei en de inflatie zullen uitoefenen. En dus op de lange termijn voor een hogere rente zullen zorgen.

Onlangs was ik op vakantie en in die tijd is de rente ineens flink gedaald. De Duitse tienjaarsrente was ineens weer terug op -0,5%. Wat is hier aan de hand? Normaal gesproken daalt de rente onder negatieve marktomstandigheden, maar behalve de toename van de coronabesmettingen vanwege de deltavariant is er niets dat de economische vooruitzichten nadelig beïnvloedt. Sterker nog, het tegengestelde is het geval. Zelfs de aandelenmarkten noteren nieuwe hoogtepunten. Ook is er weinig politieke bereidheid voor nieuwe lockdowns. Er lijkt eerder een verschuiving in de gedachtegang gaande onder economen en beleggers: het idee is dat het hoogste punt van de economische groei zou zijn bereikt.

Groei en inflatie worden afgezet tegen historische cijfers, meestal in vergelijking met een jaar geleden. Bij hoge groei- of inflatiecijfers kunnen er twee dingen aan de hand zijn: of er is daadwerkelijk sprake van hoge groei, of de historische vergelijkingsbasis was laag. En vanaf nu worden de cijfers minder vertekend door het effect van de pandemie van vorig jaar.

Beleggers denken nog twee keer na, worden iets voorzichtiger en alerter op de stemming in de markt. Op basis van onze marktmodellen constateren we dat de markten in vergelijking met eerdere decennia eerder geneigd zijn met verschuivingen in stemmingsindicatoren (zoals momentum) mee te bewegen. Dat betekent dat je als belegger met het peloton moet meefietsen.

Het nieuwe raamwerk van de Europese Centrale Bank (ECB), dat voorziet in nog lossere inflatiedoelstellingen en duidt op nog langer nog lagere rentes, kan de lagere rente in de hand hebben gewerkt. In de sprint naar de finish denk ik dat we de redenen voor het aanhouden van obligaties weer eens goed tegen het licht moeten houden. Binnen slechts een paar weken zijn obligaties namelijk flink duurder geworden.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.