1 min

Update Obligaties: Obligaties mee met ruim beleid

Alle beleggingen in Europa profiteren mee van het ruime monetaire beleid, waaronder ook investment-grade bedrijfsobligaties. Dat bleek eerder al uit de Duitse economische cijfers, die eind 2019 weer aantrokken. Ook zijn er in de EU signalen dat de kerninflatie licht toeneemt.

Samengevat

  • Een ruim monetair beleid
  • Bedrijfsobligaties
  • Signalen kerninflatie
Update Obligaties: Obligaties mee met ruim beleid
Update Obligaties: Obligaties mee met ruim beleid

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan houdt de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de rente naar verwachting op het huidige niveau. Op die manier heeft de Fed in een later stadium tenminste de mogelijkheid om, als het inflatiedoel niet wordt gehaald, de rente alsnog te verlagen. Dat is echter niet ons basisscenario.

De voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentskandidaat van de Democratische Partij vormen een test voor de stabiliteit van de markt, zelfs al blijven de twee grootste concurrenten van Biden (Sanders en Warren) inmiddels achter. Wij voorzien in de VS dan ook geen events die van invloed zouden kunnen zijn op onze positie in obligaties met hogere rente, inclusief de overwogen positie in papier uit de opkomende markten (EMD).

Die laatste beleggingscategorie, EMD, had de afgelopen week te lijden van het onverwachte nieuws over het besmettelijke coronavirus dat net voor het Chinese nieuwjaar het land in de greep kreeg. Na de wapenstilstand rond de handel hadden de Chinese economische cijfers in het vierde kwartaal nu juist tekenen van verbetering laten zien. China is een belangrijke speler in de opkomende markten en neemt de andere economieën in de regio mee naar boven of beneden. Naarmate de vooruitzichten verbeterden, nam de stroom richting EMD toe.

Onze visie op de valuta’s van de opkomende markten blijft wisselend: in sommige landen zijn de fundamentele omstandigheden en de daarmee samenhangende vooruitzichten voor 2020 duidelijk beter dan in andere. Als de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten net als aan het begin van het jaar weer toenemen, dan valt er een stijging van de olieprijs te voorzien. Dat kan weer leiden tot een hogere waardering van de munt van de olie-exporterende landen.

De vastrentende waarden in het Midden-Oosten kennen een investment-grade beoordeling en kunnen derhalve kwaliteit toevoegen aan de portefeuille. Onrust in de regio is echter onvoorspelbaar en kan betekenen dat de rente op lokale obligaties stijgt als landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar lijken te worden getroffen. De obligatierente op datzelfde papier kan net zo makkelijk weer dalen als de olieprijs stijgt maar de olieproductie onveranderd blijft.

Landen in Latijns-Amerika, en dan met name Mexico en Brazilië, leveren nog altijd een interessante rente op. In het Argentijnse parlement is net een discussie gestart over de herstructurering van de nationale schuldpositie. Een haalbaar voorstel kan voor een forse prijsstijging zorgen.

Matias Grinberg
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.