2 min

Update Obligaties: Obligatierally door onzekerheid

Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’) wonnen in de loop van de week terrein vanwege een wereldwijde koersrally. Beleggers gingen er steeds meer van uit dat de centrale banken het monetaire beleid zouden gaan versoepelen om de wereldwijde effecten van de uitbraak van Covid-19 op te vangen.
Update Obligaties: Obligatierally door onzekerheid
Update Obligaties: Obligatierally door onzekerheid

De rente op tienjaars Treasuries daalde naar een nieuw record van 1,292%, nadat Amerika waarschuwde dat het virus ook in de Verenigde Staten rondwaart. Het aantal infectiegevallen in Europa en Azië liep ondertussen ook op. Voor de markten is het lastig om de toekomstige economische effecten van de uitbraak te voorspellen. Het gevolg is dat de inflatieverwachtingen eveneens dalen. Voor sommige landen kan dat tot veel lagere groeiverwachtingen leiden en uiteindelijk ook tot een vorm van recessie. Er kan zich in bepaalde landen een extra politieke discussie ontspinnen over de invoering van begrotingsmaatregelen als extra stimulans. Zo’n maatregel kan snel en heel gericht worden doorgevoerd.

Vooralsnog wachten de markten op een signaal dat de centrale banken inderdaad gaan ingrijpen. De afgelopen weken werden de markten gedomineerd door officiële renteverlagingen in talloze opkomende markten. Deze trend wordt de komende maanden mogelijk geleid door de Bank of England en de Volksbank van China.

De zorgen over een wereldwijde economische groeivertraging zijn de reden dat de markten inmiddels rekenen op twee renteverlagingen door de Amerikaanse Fed voor het einde van het jaar. Volgens ons gaat dat te snel. De oorzaak van die beweging is de angst voor een pandemie. De vlucht richting veilige beleggingen is begrijpelijk. En omdat obligaties nauwelijks rendement opleveren, kan goud hogere prijsniveaus gaan optekenen.

Onze inschatting van de situatie is dat er zeker aanleiding is om een ‘verzekering’ af te sluiten. Gezien de onzekerheid zal de belegger echter niet snel obligaties verkopen, hoe slecht de belegger zich ook kan vinden in de obligatiewaarde. Verhandelbaarheid kan daardoor een probleem worden om de strategie uit te voeren die de belegger voor ogen heeft. Als handelaar wil je misschien met de ontwikkelingen meebewegen, maar wij laten ons liever leiden door een fundamentele inschatting van de waarde.

De uitbraak van het coronavirus kan zo’n gebeurtenis blijken die zich één keer in de 10 à 20 jaar voordoet. De geschiedenis leert dat een te sterke reactie waarschijnlijk is. We hebben kort geleden onze allocatie verhoogd naar investment-grade bedrijfsobligaties met een positief rendement en naar schulden uit de opkomende landen (EMD) in harde valuta’s. Over die voorkeuren zijn we nog altijd positief.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.