5 min

Update obligaties: Obligatiemarkten maken pas op de plaats

Jay Powell, de nieuwe voorzitter van de Fed, kreeg voorafgaand aan de beleidsvergadering van 21 maart de kans om een wat steviger toon te zetten: bij zijn optreden voor het Amerikaanse congres dinsdag repte hij van een krachtig economisch klimaat.
Update obligaties: Obligatiemarkten maken pas op de plaats
Update obligaties: Obligatiemarkten maken pas op de plaats

Jay Powell, de nieuwe voorzitter van de Fed, kreeg voorafgaand aan de beleidsvergadering van 21 maart de kans om een wat steviger toon te zetten: bij zijn optreden voor het Amerikaanse congres dinsdag repte hij van een krachtig economisch klimaat. De rente op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) schoot kort omhoog naar een voor risicobeleggingen ongemakkelijk niveau van circa 2,92%. Tegelijkertijd bereikten (speculatieve) korte futuresposities nieuwe recordhoogten. Een snel herstel van de rente op Amerikaanse staatsobligaties is hiermee waarschijnlijker geworden.

De Fed houdt het vooralsnog op drie renteverhogingen dit jaar en twee in 2019. De doelstelling voor de beleidsrente komt daarmee uit op 2,75%. Dit Fed funds-niveau is de door de Fed ingeschatte ‘natuurlijke rente’, dat wil zeggen een monetair beleid dat niet richting groei of krimp wijst. De kans neemt toe dat de Fed de beleidsrente, afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatiecijfers, boven die natuurlijke rente verhoogt. Dat zou betekenen dat de rente in 2019 vaker dan twee keer wordt opgetrokken. Wij gaan nog altijd uit van een toename van de obligatierente in 2018. Er kan zich echter enige stabilisering aftekenen voordat de volgende opwaartse beweging wordt ingezet.

Alle ogen in de eurozone zijn gericht op het besluit van de Duitse SPD om zich al dan niet aan te sluiten bij een nieuwe ‘brede coalitie’ in Duitsland, maar ook op de Italiaanse verkiezingen van zondag. Voor Italië voorzien we geen verrassingen en we verwachten een gunstige uitkomst in Duitsland. De inflatiecijfers zijn gematigd in de eurozone, waardoor het algemene risicosentiment binnen de perken kan blijven voorafgaand aan de bijeenkomst van de ECB volgende week. Beleggers zullen vooral gespitst zijn op signalen over de afbouw van het opkoopprogramma voor obligaties.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.