5 min

Update obligaties: obligatiemarkten in de ban van inflatievrees

Al maanden bevestigen economische cijfers dat de gezondheid van economieën wereldwijd verbetert, maar nu beginnen beleggers zich druk te maken over zaken die eventueel een streep door de aanhoudende groei zouden kunnen zetten. Het belangrijkste zorgpunt blijft de inflatie. Om die reden kijken beleggingsexperts weer reikhalzend uit naar de verklaringen en handelingen van de centrale banken. Die worden vervolgens aandachtig bestudeerd.
Update obligaties: obligatiemarkten in de ban van inflatievrees
Update obligaties: obligatiemarkten in de ban van inflatievrees

Al maanden bevestigen economische cijfers dat de gezondheid van economieën wereldwijd verbetert, maar nu beginnen beleggers zich druk te maken over zaken die eventueel een streep door de aanhoudende groei zouden kunnen zetten. Het belangrijkste zorgpunt blijft de inflatie. Om die reden kijken beleggingsexperts weer reikhalzend uit naar de verklaringen en handelingen van de centrale banken. Die worden vervolgens aandachtig bestudeerd.

In de VS vrezen sommige analisten dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, mogelijk achterloopt op de feiten. De bank zou de stijgende inflatie onderschatten. Die vrees is vooral ook gegroeid na de hoger dan verwachte toename van de arbeidskosten die over januari werd gepubliceerd. Het resultaat: grotere onzekerheid over het aantal renteverhogingen door de Fed dit jaar. Bovendien is de obligatierente over de hele rentecurve gestegen (voor alle looptijden dus)na een recordweek voor de obligatieveiling door de Amerikaanse overheid.

In Europa is Luis de Guindos benoemd als vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Zijn reputatie als ‘havik’ heeft analisten aan het denken gezet over de koers van de ECB: is een verkrapping van het monetair beleid hiermee waarschijnlijker geworden? De Guindos vervangt Vítor Constâncio en treedt naar verwachting op 1 juni toe tot de directie van de ECB. De zittingstermijn van ECB-voorzitter Mario Draghi loopt af op 31 oktober 2019. Mogelijk dat de centrale bank daarna een andere toon gaat uitdragen.

Vlakke week op de Amsterdamse beurs

In lijn met de rest van Europa kon de AEX-index deze week geen richting kiezen. Dit ondanks een stroom van bedrijfsresultaten, macrocijfers en nieuws van centrale banken.

De AEX-index bleef nagenoeg onveranderd (+0,1%) en noteert rond de 533 punten. Grootste stijgers waren Wolters Kluwer (+5,0%), SBM Offshore (+3,2%) en Boskalis (+2,3%). Altice (-5,9%) voerde de lijst met dalers aan, gevolgd door Heineken (-2,1%) en Unilever (-1,9%).

Het aandeel Wolters Kluwer werd deze week beloond voor goede cijfers. Organische omzetgroei (3%) was in lijn met de verwachting, terwijl de aangepaste winst per aandeel (WPA) uitkwam op EUR 2,32. Dit was beter dan de verwachting van EUR 2,26. Tevens waren de vooruitzichten voor 2018 goed en kondigde de uitgever aan om voor EUR 400 miljoen aandelen in te kopen in 2018. Verzekeraar a.s.r. rapporteerde goede cijfers die min of meer in lijn waren met de verwachtingen. Dit gold zowel voor de resultaten als de kapitaalratio (solvency). Binnen de divisies waren de resultaten van de levensverzekeringen iets hoger dan verwacht en van de niet-levensverzekeringen iets lager. Ook de kaspositie van a.s.r. was hoger dan verwacht. Cijfers van Fugro vielen tegen. Omzet was volgens verwachting, maar de operationele winst (EBITDA) viel fors tegen, de schuld kwam hoger uit dan verwacht en het orderboek liet een daling zien. De impact van de Basel 4 richtlijnen vallen minder negatief uit voor KBC dan verwacht. Hierdoor kan er sneller aandeelhouderswaarde worden uitgekeerd. Daarnaast waren de cijfers beter dan verwacht en vielen de verliezen op leningen lager uit. 2017 was voor Galapagos een succesvol jaar en de pijplijn toont aan dat 2018 qua nieuwsflow een druk jaar zal worden.

Bouwer BAM rapporteerde een licht lager verlies dan verwacht. De divisie Construction & Property presteerde veel beter dan verwacht, terwijl de Civil Engineering divisie zwak blijft. Ondanks dat de vooruitzichten volgens verwachting waren, werden ze begeleid met waarschuwende woorden. Heijmans, een andere bouwer, publiceerde resultaten die iets beter waren dan verwacht. Alle segmenten lieten een margeverbetering zien, maar de ontwikkelingen bij de segmenten lopen wel uiteen. Uitzender Brunel kwam met redelijke cijfers waarbij de omzet en operationele winst (EBIT) beter waren dan verwacht. Ook de vooruitzichten voor 2018 waren hoopgevend. Cijfers van Euronext waren niet heel spannend en een beetje gemengd. Hoger dan verwachte omzet, maar de kosten vielen tegen. De winst voor belasting was in lijn met de verwachtingen. Tot slot vielen resultaten van Van Lanschot Kempen fors tegen.

In Europa zijn genoeg bedrijven die nog moeten rapporteren. In Nederland zijn dat volgende week PostNL, Grandvision, Ahold-Delhaize, Aalberts Industries, ASM International, Takeaway.com en Gemalto. Internationaal publiceren onder andere ook Priceline.com, AIA Group, Standard Chartered, Fresenius, BASF, Salesforce.com, 3D Systems, Bayer, Ackermans & van Haaren, Carrefour, Peugeot, Adecco, Anheuser-Busch InBev en Belgacom. Woensdag rapporteert Ahold-Delhaize zijn cijfers. Het bedrijf kwam eind januari al met omzetcijfers die sterk waren. Tevens bevestigde Ahold-Delhaize de vooruitzichten voor 2018. Wij verwachten dat het supermarktconcern een onderliggende WPA rapporteert van EUR 1,29.

Donderdag komt Anheuser-Busch InBev met resultaten. Wij verwachten dat de organische biervolumes vlak zullen zijn, maar dat de organische omzetgroei 4,3% zal bedragen. We gaan uit van een WPA van USD 4,05.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.