2 min

Update Obligaties: Obligatiemarkt in afwachting

De obligatiemarkten hadden begin deze week geen duidelijke richting. Enerzijds heerste er angst voor een recessie, anderzijds waren er politieke ontwikkelingen, zoals de machtswisseling in het Britse parlement en de verzoenende houding in Hongkong, waardoor het gevaar van escalatie is afgenomen.
Update Obligaties: Obligatiemarkt in afwachting
Update Obligaties: Obligatiemarkt in afwachting

De obligatierente op Bunds kende een opwaartse druk, maar bleef dicht in de buurt van het historische dieptepunt van onder 60 basispunten. In de VS was de rentecurve weer positief. De rentecurve is het verschil tussen de tweejaars- en tienjaarsrente. Wanneer dat negatief is, wordt dat gezien als indicator van een recessie.

Dankzij het akkoord in Italië over een nieuwe regeringscoalitie van de Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische Partito Democratico kende de waarde van het Italiaanse overheidspapier een indrukwekkende opmars. Het renteverschil (yield spread) tussen Italiaanse tienjaars obligaties en Duitse obligaties daalde naar 1,5%, een niveau van vóór de verkiezingen. Dat betekent een obligatierente van minder dan 1%. Lega, de partij van Matteo Salvini, staat weliswaar voor in de peilingen, maar zoals het er nu uitziet, lijkt een escalatie in de vorm van nieuwe verkiezingen voorlopig van de baan.

Nu de zomer voorbij is en er sprake is van een aanzienlijke toestroom van nieuwe obligaties vertoonden Europese bedrijfsobligaties enkele zwakheden. Blijkbaar worden de positieve signalen over een nieuw activa-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank steeds belangrijker.

Opkomende markten hebben een moeilijke maand achter de rug als gevolg van de politieke onrust in Argentinië en het onvoorspelbare karakter van het handelsconflict. Obligaties uit opkomende markten hebben in de eerste week van september weer wat lucht gekregen. High-yield uitgevers in de VS hebben het renteverschil ten opzichte Duitse staatsobligaties (yield spread) op niveau kunnen houden dankzij een kleine verbetering van de stemming in de markt.

Torben Kruhmann
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.