2 min

Update obligaties: nog in mineur

Tot 18 maart liepen de obligatierentes wereldwijd op. In de VS had dat te maken met een wezenlijke verbetering van de economische vooruitzichten en de groeiende angst dat de Fed de rente eerder zou verhogen dan voorzien.

Samengevat

  • Wekelijkse update over obligaties
Update obligaties: nog in mineur
Update obligaties: nog in mineur

De Amerikaanse economie ligt op koers om veel sneller terug te veren dan gedacht, mede dankzij de succesvolle vaccinatie-inspanningen en het snel ingevoerde, ruimhartige bestedingspakket. De Europese obligatierente stijgt niet meer, net zoals de rente in de VS in de loop van de maand een pas op de plaats maakte. De derde golf coronabesmettingen slaat nu toe in Europa, waardoor de heropening van de economie wat vertraging oploopt. Dat betekent dat de Amerikaanse economie veel eerder dan Europa het niveau van voor de crisis kan bereiken. Het monetaire beleid blijft in de VS echter accommoderend (gericht op het ondersteunen van de economische groei): er is voldoende onbenutte capaciteit in de economie om verkrapping van het beleid op de korte termijn tegen te houden.

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft duidelijk gemaakt dat er voor eind 2023 geen renteverhogingen vallen te verwachten en dat de steunaankopen gewoon doorgaan. Powell verwacht stijgende prijzen dit jaar, naarmate de pandemie wegtrekt. Maar hij vindt het niet waarschijnlijk dat die prijsstijgingen ongewenste inflatie zullen aanwakkeren. Verder ziet Powell de recente stijging van de obligatierentes niet als een reden om tegengas te geven, in tegenstelling tot de Europese Centrale Bank (ECB).

Over die hogere Amerikaanse obligatierente maken we ons niet al te druk. Die steeg door de inflatieverwachtingen – en wij denken dat die verwachtingen hoger zijn dan gerechtvaardigd. Wel moeten we onderkennen dat de ietwat lagere obligatierentes van deze week mogelijk nog niet het einde inluiden van de mineurstemming die dit jaar tot dusver heerst op de Amerikaanse obligatiemarkten.

In de eurozone is de rente op staatsobligaties gedaald vanwege nieuwe lockdowns en de versnelde steunaankopen van de ECB. Het verschil tussen de rente op staatsobligaties in de eurozone en in de VS liep deze maand versneld op en bereikte opnieuw het niveau van voor de pandemie. De rente op staatsobligaties uit de kern van de eurozone blijft laag of negatief – kortom, onaantrekkelijk. Wat ons betreft is zijn die obligaties dan ook uit de gratie. Wij geven de voorkeur aan staatsobligaties uit Italië en Spanje.

Risicovollere obligaties stonden in maart onder druk door de hogere obligatierente. Maar onze beleggingshouding blijft ‘risk-on’, met de focus op bedrijfsobligaties en op schulden uit opkomende markten (EMD). EMD en valuta’s van opkomende landen wonnen recent aan terrein, ook door de toezegging van de Fed dat de beleidsrente laag blijft.

Binnen beleggingsportefeuilles blijven wij dan ook de voorkeur geven aan obligaties van mindere kredietkwaliteit, zoals het wereldwijde high-yield segment en EMD. Voor wat betreft obligaties van hoge kredietkwaliteit verkiezen wij investment-grade bedrijfsobligaties boven toonaangevende staatsobligaties.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.