1 min

Update Obligaties: niets dan politiek

Het beleggerssentiment wordt nog altijd gedomineerd door de (geo)politieke verhalen en niet door de fundamentele cijfers. Terwijl die in het algemeen nog lang niet zo slecht zijn.

Samengevat

  • Beleggerssentiment
  • Amerika
  • Duitsland
  • De periferie van Europa
Update Obligaties: niets dan politiek
Update Obligaties: niets dan politiek

In dat opzicht ligt de huidige focus toch vooral op de Amerikaanse consument. Die houdt zich uitstekend staande en de hoop is dat die niet onderuitgaat. Het grotere plaatje in de financiële markten wordt de komende twaalf maanden echter vooral bepaald door Donald Trump en hoe hij het in de peilingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2020 gaat doen.

De verwachting is dat de Amerikaanse Fed zich afzijdig houdt maar de mate van onzekerheid wel goed in de peiling heeft. De Fed weet immers dat Trump de laatste verkiezingen niet echt heeft gewonnen, maar vooral dat Hillary Clinton heeft verloren. De Fed schakelt daarom weer terug naar een op cijfers gebaseerde versnelling.

Het gevolg is dat de rente op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’) binnen de bredere bandbreedte zal blijven, met 2% als bovengrens. Die rente was onlangs gestegen onder invloed van de geboekte vorderingen in het handelsconflict tussen de VS en China en het feit dat een harde Brexit minder waarschijnlijk is geworden.

In Duitsland is er nog wat ruimte voor een nieuwe daling van de rente op Bunds op de korte termijn. Het partijcongres van de Duitse sociaaldemocraten (SPD) van 6 tot en met 8 december vormt echter een klein maar niet te verwaarlozen risico. De zorg is dat de huidige coalitie niet veel langer stand houdt, gezien het feit dat de SPD sinds de voorzichtige herprofilering in de zomer wordt geconfronteerd met tegenvallende verkiezingsuitkomsten in vrijwel iedere regio. We voorzien vooralsnog echter geen belangrijke toename van de rente: de steun vanuit de belangrijkste centrale banken blijft sterk en de inflatieverwachtingen zijn nog altijd gedempt.

In de periferie van Europa lopen de spreads op, in het bijzonder in Italië. De politieke situatie in Italië blijft penibel en de wittebroodsweken van de nieuwe regering zijn duidelijk voorbij. De recente regionale verkiezingen in Umbrië fungeren als een voorbode. We blijven waakzaam en houden de situatie scherp in de gaten. In januari 2020 volgen er nog twee andere regionale verkiezingen, in Emilia-Romagna en Calabrië.

Fidel Kasikci
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.