2 min

Update Obligaties: negatieve rentes

De Europese verkiezingen leverden een verzwakking op van het politieke midden, zowel op rechts als op links. Die groepen zullen nauwer moeten gaan samenwerken. Al met al bleek de dreiging van het opkomende populisme minder sterk dan velen hadden gevreesd.

Samengevat

  • Impact van de verkiezingen
  • TLTRO 3-financieringsprogramma ECB
Update Obligaties: negatieve rentes
Update Obligaties: negatieve rentes

Niettemin hebben populisten in verschillende sterker ontwikkelde economieën succes geoogst door te wijzen op slechte beleidsbeslissingen en tragere groeiperspectieven. En geven ze anderen de schuld van de binnenlandse problemen in plaats van die zelf aan te pakken. Allemaal signalen dat de rente op staatsobligaties in Europese kernlanden langer laag zal blijven. Misschien zelfs langer dan we nu voorzien.

De voortgaande daling van de rentes op staatsobligaties (in de meeste landen) sinds oktober 2018 is te wijten aan de matige economische prestaties van veel ontwikkelde landen in combinatie met een gebrek aan inflatie. Hierdoor ook zijn de verwachtingen van beleggers aan de vooravond van de volgende bijeenkomst van de Raad van Bestuur van de ECB op 6 juni niet erg hoog gespannen. Beleggers in gedekte obligaties (covered bonds) zullen vooral geïnteresseerd zijn in de uiteindelijke rente voor het TLTRO 3-financieringsprogramma dat de ECB een paar maanden geleden heeft aangekondigd. TLTRO staat voor ‘targeted longer-term refinancing operations’. Via dit programma biedt de ECB financiering aan Europese banken tegen een lage rente.

Het TLTRO 3-programma kan effect hebben op de markt voor gedekte obligaties. Zonder dat programma zouden sommige Europese banken er namelijk misschien voor kiezen om gedekte obligaties uit te geven. Dit omdat de vraag naar die obligaties nog altijd sterk is. Maar als het renteniveau van het nieuwe TLTRO-programma aantrekkelijk genoeg is, dan zouden die banken (vooral in de periferie van Europa) ervoor kunnen kiezen om kapitaal van de ECB te lenen om in hun financieringsbehoefte te voorzien, in plaats van gedekte obligaties uit te geven. Dat kan doorwerken in de risico-opslagen (spreads) op gedekte obligaties, die toch al zeer krap zijn.

De rente op staatsobligaties in Europese (semi-)kernlanden is al negatief voor looptijden tot en met negen jaar. Maar met staatsobligaties uit de Europese periferie, bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomende markten (emerging market debt; EMD) valt nog een positief rendement te behalen. Zolang de economische cijfers wereldwijd sterk genoeg blijven, handhaven we onze overwogen positie in deze obligatiesegmenten. Op die manier kan met obligaties nog rendement behaald worden. We zijn van mening dat het huidige marktklimaat (lage beweeglijkheid) nog altijd gunstig is voor de risico-opslagen.

Fidel Kasikci
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.