2 min

Update Obligaties: Nasleep van acties ECB en Fed

De markten zijn nog bezig de consequenties te verwerken van het signaal dat in de laatste persconferentie van de ECB werd afgegeven: de centrale bank lijkt minder manoeuvreerruimte te hebben. En de marktperceptie is ook dat het stimuleringsprogramma van de ECB minder effectief kan blijken.

Samengevat

  • Beleidsrente nogmaals verlaagd
  • Handelsgeschil tussen Amerika en China
  • Duitse economie
Update Obligaties: Nasleep van acties ECB en Fed
Update Obligaties: Nasleep van acties ECB en Fed

Vooral bij een economische neergang zou stimulering wellicht minder effect sorteren. De gedachte dat de ECB mogelijk minder slagkracht heeft was één van de factoren die de rentecurve van Duitse Bunds (en dus ook onze positie in lange duraties) onder druk zette. Zowel staatsobligaties uit de periferie als bedrijfsobligaties kunnen daarentegen hun voordeel doen bij de recente ECB-aankondigingen; in beide segmenten daalden de risicopremies (spreads). De oproep van ECB-voorzitter Draghi om meer begrotingsuitgaven te doen, kan in de toekomst nog prominenter gaan spelen als zijn opvolger Christine Lagarde haar opwachting maakt. De rente op staatsobligaties uit de kernlanden van de eurozone kan dan opnieuw onder druk komen te staan. Ondertussen lijken Europese beleidsmakers minder geneigd om een gezamenlijke weg in te slaan. Hierdoor kan de rente langer laag blijven.

Zoals al was voorzien, heeft de Amerikaanse Fed (‘voor de zekerheid’) de beleidsrente nogmaals verlaagd. Dat Trump op een negatieve rente aandrong, viel in de markt en bij de Fed niet in goede aarde. Er bestaat vrijwel geen sterk bewijs dat een negatieve rente de economische bedrijvigheid stimuleert.

Het handelsgeschil tussen Amerika en China kan de komende weken op een zijspoor komen. Ook de aanhoudende recessierisico’s hoeven in de komende weken niet per se op veel aandacht te rekenen. Verder vooruitkijkend zou het zomaar kunnen dat het uitblijven van een herverkiezing van Trump het grootste langetermijnrisico voor de Amerikaanse economie wordt.

Wij handhaven onze relatieve overweging van schulden uit opkomende markten (emerging market debt), waar de waardering van zowel de externe staatsschulden als de bedrijfsobligaties redelijk zijn, getuige de risicopremies. Ook de groeivooruitzichten lijken in de opkomende landen beter. Bovendien werkt een ‘risk-off event’ in die landen meestal niet zo lang door.

Voor de komende week staat de publicatie van de Duitse Ifo-index op de rol. Er zijn steeds meer signalen dat delen van de Duitse economie met nog meer uitdagingen worden geconfronteerd; de bekendmaking van deze graadmeter voor het ondernemersvertrouwen kan de rente op Bunds op het huidige lage niveau van rond de -50 basispunten houden.

Fidel Kasikci
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.