1 min

Update Obligaties: minder trek in risico

Het positieve risicoklimaat dat ten grondslag ligt aan een van de sterkste herstelbewegingen die de financiële markten de laatste jaren hebben gezien, lijkt aan kracht in te boeten.

Samengevat

  • voorkeur voor opkomende markten (EMD)
Update Obligaties: minder trek in risico
Update Obligaties: minder trek in risico

Het gevoel groeit dat het herstel van de risicobeleggingen zich te snel heeft voltrokken en dat het losgekoppeld is geraakt van de reële economie en de politiek, en meer in het bijzonder van het Amerikaanse handelsbeleid tegen Europa en China.

Voor wat betreft onze voorkeuren in de hoogrentende obligatiesegmenten zijn we nog altijd positief over schuldpapier uit de opkomende markten (EMD), met het oog op het risico dat het coronavirus weer licht uit de hand loopt en het de markten destabiliseert. Die voorkeur voor EMD wordt ingegeven door het feit dat deze beleggingscategorie onder andere uit investment-grade schulden bestaat. Ook in een risicomijdend klimaat biedt dat nog enige steun, zeker in vergelijking met de risicovollere high yield-obligaties. We vertrouwen erop dat de aanhoudende instromen voor lagere risicopremies zorgen.

We zijn nog niet in EMD in lokale valuta’s gestapt vanwege de onzekerheden op dit moment. Het herstel in China is nog niet sterk genoeg en in Azië hebben de valuta’s de recente terreinwinst alweer ingeleverd. In Latijns Amerika lijkt de piek van de coronapandemie nog te moeten komen en ook in sommige Amerikaanse staten worden er weer nieuwe besmettingen gemeld. Dit alles is niet gunstig voor het sentiment dat de risicobeleggingen omhoog had gestuwd. Wel hebben we het vertrouwen dat de nieuwe lockdownmaatregelen minder streng zullen uitpakken. En dat komt de economie weer ten goede.

In het kwaliteitssegment kunnen Spaanse staatsobligaties na een gunstige rally wat al te fors geprijsd blijken. Frans overheidspapier kan daarentegen ondanks het negatieve rendement als veilige haven fungeren.

Matias Grinberg
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.