1 min

Update obligaties: meerdere sturende factoren

Goede macro-economische cijfers, nieuwe uitgiftes van obligaties in Duitsland en de VS en vaccin-nieuws uit Rusland hebben gezorgd voor een rentestijging op Europese en Amerikaanse staatsobligaties. Tegelijkertijd was er in de VS sprake van angst voor inflatie.

Samengevat

  • COVID-19 en de spanningen tussen de VS en China blijven de obligatiemarkten domineren
Update obligaties: meerdere sturende factoren
Update obligaties: meerdere sturende factoren

De aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin dat het Russische ministerie van gezondheid een vaccin tegen het coronavirus heeft goedgekeurd, moet met de nodige voorzichtigheid worden bezien. De gevolgde benadering kan wereldwijd op kritiek rekenen. Het nieuws wakkerde wel de hoop aan dat er op korte termijn een vaccin beschikbaar komt.

Daarnaast waren de cijfers van de Amerikaanse index voor producentenprijzen sterker dan verwacht, spraken er uit de Duitse ZEW-index betere economische verwachtingen en was er sprake van een aanzienlijke veilingdruk op Amerikaanse Treasuries en Duitse Bunds, vanwege nieuwe uitgiftes van deze obligaties. Al dit nieuws in combinatie met het Russische vaccin-nieuws deed de rente op Europees en Amerikaans staatspapier oplopen.

In de VS stond de obligatierente tegelijkertijd onder druk vanwege de angst voor inflatie. Stijgt de Amerikaanse inflatie sterker dan nu wordt voorzien, dan kopen de centrale banken mogelijk minder staatspapier. Die obligatieleningen worden op dat moment ook minder interessant, omdat de reële rente daalt. Dankzij de aankoopprogramma’s van de ECB, de afspraken over een herstelplan en beleggers die op zoek zijn naar positiefcouponrendement (‘carry’) deden de staatsleningen in de periferie van Europa, zoals Spanje of Italië, het beter dan vergelijkbaar papier uit de kernlanden.

De rally in Europese investment-grade bedrijfsobligaties duurde voort en de beleggingscategorie profiteerde van beleggers die op zoek zijn naar rente. Hoewel de risicopremies aanzienlijk zijn afgenomen ten opzichte van het hoogste punt in april liggen ze nog altijd ruim boven het niveau van voor de coronapandemie.

Pandemienieuws en de spanningen tussen de VS en China blijven volgens ons voorlopig nog de obligatiemarkten domineren, naast ook een eventueel verder Amerikaans steunprogramma. De ontwikkeling van obligaties uit de periferie, zoals die van Italië of Spanje, blijft verder ondersteund door een hogere rente. Wat Italiaans staatspapier betreft kan de marktonrust door diverse regionale verkiezingen in september gaan stijgen. Die verkiezingen fungeren als een test voor de stabiliteit van de huidige regeringscoalitie. Wij houden het daarom bij een neutrale positie in Italiaans overheidspapier en geven in plaats daarvan de voorkeur aan Spaanse staatsleningen.

Tim Hesse
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.