5 min

Update Obligaties: Italië en EU op ramkoers

De Europese Centrale Bank (ECB) bevestigde op donderdag dat de obligatieaankopen tegen het eind van dit jaar zullen worden afgebouwd. Dit ondanks het feit dat sommige recente cijfers voor de groei en het vertrouwen tegenvielen.
Update Obligaties: Italië en EU op ramkoers
Update Obligaties: Italië en EU op ramkoers

De Europese Centrale Bank (ECB) bevestigde op donderdag dat de obligatieaankopen tegen het eind van dit jaar zullen worden afgebouwd. Dit ondanks het feit dat sommige recente cijfers voor de groei en het vertrouwen tegenvielen.

De ECB houdt de rente “ten minste de hele zomer van 2019” op het huidige recordlage niveau. Hier ligt waarschijnlijk dan ook het startpunt voor eventuele renteverhogingen. De risico’s voor de economische groei zijn volgens de centrale bank nog altijd “globaal genomen in evenwicht”. De visie van de ECB is derhalve onveranderd ten opzichte van de eerdere vergaderingen. Opmerkelijk was dat ECB-president Mario Draghi over Italië aangaf dat de ECB bij een eventuele crisis niet als bemiddelaar zal optreden.

De Europese Commissie (EC) heeft met haar besluit over Italië voor het eerst een begrotingsplan van een van de lidstaten afgewezen. Van de Italiaanse regering wordt verwacht dat deze met een nieuw begrotingsplan voor de dag komt. Het lijkt er vooralsnog echter niet op dat het land zich zal voegen naar wat Brussel verlangt.

Het enige dat de Europese Commissie kan doen als Italië aan haar begroting vasthoudt, is het land een boete opleggen van 0,2% van het bbp. Dat lijkt onwaarschijnlijk: een boete zou het tekort van Italië alleen maar vergroten en waarschijnlijk de Italiaanse populisten in de kaart spelen. En dat kan in de toekomst tot nog meer problemen leiden.

De financiële markten zijn dan ook potentieel een grotere invloed op de begrotingsplannen van Italië. De staatsschuld loopt met de voorgenomen begroting alleen maar verder op. Italiaanse obligaties zouden daarvoor in de markten verder kunnen worden afgestraft. Mogelijk zelfs tot een punt waarop het Italiaanse bankenstelsel onhoudbaar wordt. Italië zal dan worden gedwongen de begroting te veranderen.

Gelukkig voor Italië zetten de kredietbeoordelingsbureaus het land de komende weken niet extra onder druk. Moody’s heeft Italië onlangs wel afgewaardeerd tot Baa3 (één stapje boven junkstatus). Maar de kredietbeoordelaar voorziet voor de korte termijn geen verdere neerwaartse waarderingen (Moody’s hanteert een ‘stable outlook’ voor Italië). Ratingbureau S&P volgt waarschijnlijk dezelfde koers. We verwachten dat de risico-opslag (spread) op Italiaanse staatsobligaties de komende weken echter beweeglijk zal blijven.

Voor wat betreft bedrijfsobligaties: de kwartaalcijfers van sommige bedrijven stelden recent teleur. De door bedrijven afgegeven verwachtingen zorgen er bovendien voor dat de risicopremies op bedrijfsobligaties wat stegen. Dit voedt het ‘risk-off’ sentiment in de markten en duwt de rente op staatsobligaties naar beneden (de rente beweegt zich in tegengestelde richting van de koers), weg van de recente hogere niveaus.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.