2 min

Update obligaties: ingeklemd

Amerikaanse en Duitse 10-jaars staatobligaties worden verhandeld tegen lage rentes die we niet meer hebben gezien sinds februari 2021, toen het reflatieverhaal begon rond te zingen (waarbij beleggers voorsorteren op hogere economische groei en stijgende inflatie) en de obligatierente steeg.

Samengevat

  • Inflatieverwachtingen blijven op een verhoogd niveau
  • Vergadering ECB en Duitse parlementsverkiezingen kunnen koers obligatiebeleggers bepalen
  • Cijfers rond economische bedrijvigheid in opkomende markten zijn verbeterd
Update obligaties: ingeklemd
Update obligaties: ingeklemd

Dit keer blijven de inflatieverwachtingen echter op een verhoogd niveau, terwijl de zorgen over de economische groei toenemen. De reële rente is hierdoor sinds eind maart naar beneden gegaan en de Amerikaanse rentecurve is met zo’n 60 basispunten gedaald. Beleggers houden de tekenen van ‘stagflatie’, die al zichtbaar worden in componenten van de University of Michigan Consumer Sentiment Index, scherp in de gaten. Stagflatie wordt doorgaans gedefinieerd als hoge inflatie in combinatie met een hoge werkloosheid en stagnerende vraag in een economie. De komende maanden kunnen die zorgen verder om zich heen grijpen, zolang de deltavariant een domper op de economische bedrijvigheid blijft zetten.

Het gevolg is dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties waarschijnlijk ingeklemd blijft zitten tussen signalen die Fed-voorzitter Powell – tijdens de beleidsvergadering van 22 september – mogelijk zal geven over de verkrapping van het monetaire beleid, het effect van de deltavariant op de economische vooruitzichten, en begrotingsinitiatieven. Van de spanningen in Afghanistan valt op de lange termijn geen effect te verwachten.

In de eurozone staan in september twee belangrijke gebeurtenissen op de agenda die obligatiebeleggers mogelijk kunnen helpen bij het bepalen van hun koers ten aanzien van duratie en risicopremies. De vergadering van de ECB op 9 september kan meer hints opleveren over de toekomstige ontwikkeling van het noodprogramma voor de pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP). En op 26 september worden de Duitse parlementsverkiezingen gehouden, waarvan de uitkomst nog allesbehalve vaststaat. Wij denken dat de rente op 10-jaars Duitse staatsobligaties de grenzen van de huidige bandbreedte van -39 tot -53 basispunten kan gaan opzoeken. Ook kunnen staatsobligaties in de periferie van de eurozone beweeglijker worden. Maar het is een kwestie van gezond verstand dat de ECB haar eigen inspanningen van de afgelopen jaren om de markten te ondersteunen niet zal laten ontsporen.

Cijfers rond de economische bedrijvigheid (samengestelde cijfers inkoopmanagersindex PMI) in de opkomende markten zijn verbeterd. Ook de injectie van het Internationale Monetaire Fonds van EUR 650 miljard is gunstig voor de opkomende economieën. Toch kan de weg naar herstel in de opkomende markten met de nodige hobbels gepaard gaan. Dat geldt ook voor de andere risicobeleggingen waarin we een overwogen positie aanhouden, zoals investment-grade obligaties en high-yield bedrijfsobligaties. Maar ‘een hobbelige weg’ is wat anders dan ‘hopeloos’. Economische cijfers die in de komende weken gepubliceerd worden (over de Amerikaanse werkgelegenheid, de inflatie in de eurozone en nog meer PMI-cijfers) kunnen indicaties geven over de toekomstige richting van de obligatierente en de risicopremies.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.