1 min

Update obligaties: impact corona houdt aan

De obligatiemarkten stonden de afgelopen week opnieuw in het teken van de coronapandemie. Ook de onenigheid tussen de EU-landen over de vraag hoe de financiële last van de crisis moest worden aangepakt, werd breed uitgemeten. De rente is deze week ondertussen behoorlijk gestegen.

Samengevat

  • Obligatiemarkten zullen voorlopig door de pandemie worden bepaald
  • We hebben vertrouwen in onze overwogen positie in bedrijfsobligaties en staatsobligaties uit de opkomende landen (EMD)
Update obligaties: impact corona houdt aan
Update obligaties: impact corona houdt aan

Hoewel het aantal nieuwe besmettingen en doden hoog bleef, gaven organisaties zoals het Robert Koch Institut, de gezaghebbende wetenschappelijke instelling van de Duitse overheid op het gebied van de biogeneeskunde, toch aan dat de opgelegde strenge maatregelen effect beginnen te sorteren.

De rente op staatsobligaties is aanzienlijk toegenomen in de hoop dat het aantal besmettingen omlaagging, in combinatie met begrotingsmaatregelen die het volume obligatie-uitgiften in 2020 aanzienlijk moeten verhogen. Dat Duitsland van plan is om het uitgiftevolume in 2020 tot een recordbedrag van EUR 439 miljard te verhogen, betekende een stijging van de rente op tienjaars obligaties naar -0,3%. Europese investment grade-bedrijfsobligaties profiteerden van de afnemende risicoaversie. De markt vertoont tekenen dat deze goed functioneert.

Wij denken dat de obligatiemarkten voorlopig door de pandemie zullen worden bepaald. Met name in de eurozone werden de markten deze week beïnvloed door de vraag hoe landen (zoals Italië) verlichting kunnen vinden voor de zware financiële schuldenlast. De houdbaarheid van de schuldpositie van die landen stond opnieuw op de agenda en zal nauwlettend worden gevolgd door beleggers en ratingbureaus.

We hebben nog altijd het volste vertrouwen in onze overwogen positie in bedrijfsobligaties en staatsobligaties uit de opkomende landen (EMD). Onze overwogen EMD-positie wordt ondersteund door de aantrekkelijke spreiding die de categorie biedt in vergelijking met high yield-obligatieleningen. Die laatste leningen vertonen een sterke samenhang met de aandelenmarkten.

Beleggers staat de komende week een aantal belangrijke cijfers te wachten. Gezien de internationale verzwakking van de economie zijn de markten ongetwijfeld geïnteresseerd in de detailhandelsverkopen, evenals in de industriële productie in de VS en de EU. De belangstelling zal verder ook uitgaan naar de Franse en Duitse consumptieprijsindex. Daarin worden de effecten van de pandemie zichtbaar.

Tim Hesse
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.