1 min

Update Obligaties: herstel in roerige markten

De afgelopen week bracht wat lucht in de obligatiemarkten: de aankondiging van het nieuwe aankoopprogramma van de ECB (Pandemic Emergency Purchase Programme) met een omvang van EUR 750 miljard en het gigantische pakket stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse regering (USD 2 biljoen).

Samengevat

  • Financiële markten blijven extreem wisselvallig
  • Nauwelijks handel op de markt voor high yield
  • Geen wijzigingen in huidige obligatiestrategie
Update Obligaties: herstel in roerige markten
Update Obligaties: herstel in roerige markten

Toch blijven de financiële markten extreem wisselvallig. De resultaatontwikkeling is dan ook zwak tot nu toe dit jaar. Bij al deze onzekerheden vervulden zelfs staatsobligaties uit de kernlanden van de eurozone niet de gebruikelijke rol van veilige haven. Alleen Amerikaans staatspapier (‘Treasuries’) noteerde een totaalrendement van 8% tot nu toe dit jaar.

Hoewel investment grade-obligaties een licht herstel doormaakten, realiseerde Europees investment grade tot nu toe dit jaar een heftig resultaat van -6,2%. Amerikaans investment grade-papier, dat sterker reageerde op de aankondiging van een noodprogramma, heeft het verlies dit jaar weten terug te brengen tot -4,3%. Tien dagen geleden was het jaarresultaat tot nog toe nog -10,5%.

De markt voor high yield-obligatieleningen liftte ook mee op het politieke en monetaire nieuws. In Europa ging het verlies op high yield omlaag naar -14,7% tot nu toe dit jaar, 5% hoger dan het laagste punt. De VS beperkte de jaarverliezen naar -13,2%, een stijging van 7,5% ten opzichte van het laagste punt.

Deze ontwikkeling lijkt misschien wel bemoedigend, maar op de markt voor high yield vindt er wereldwijd nauwelijks handel plaats. Ook is men bezorgd over het uitblijven van uitgesproken steun van de centrale banken voor deze beleggingscategorie. De hoeveelheid high yield-obligaties die in maart was uitgegeven, was het laagste maandcijfer sinds december 2018.

In deze fase is, gezien de ernst van de huidige crisis, ieder (zwak of sterk) gepubliceerd cijfer in Europa of de VS van relatieve betekenis. Wat er nu toe doet, is hoe de centrale banken en overheden de economie kunnen ondersteunen voor de periode hierna. Wanneer dat is, blijft helaas de grote onbekende factor. De aandacht gaat nu vooral uit naar de publicatie van de cijfers in Azië (die inmiddels het ergste van de epidemie achter de rug hebben). Dat kan enigszins een tijdpad aangeven voor de economie, en ook enige richting over het tempo van het economisch herstel.

In combinatie met de vrijwel afwezige handel op de markt vraagt de huidige onrust om een terughoudende opstelling. Om die reden brengen wij vooralsnog geen wijzigingen aan in onze huidige obligatiestrategie.

Florian Bardy
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.