2 min

Update Obligaties – handelsspanningen

Het aanhoudende handelsconflict tussen de VS en China houdt de spanning op de kapitaalmarkten hoog. De nieuwe heffingen op de invoer uit Mexico waren door marktpartijen niet voorzien en zorgden voor een versnelling van de vlucht richting kwalitatief hoogwaardige obligaties.
Update Obligaties – handelsspanningen
Update Obligaties – handelsspanningen

Het gevolg was dat zowel Treasuries als Duitse staatsobligaties sterk aantrokken. Centrale banken zagen zich hierdoor zelfs gedwongen tot (nog) grotere waakzaamheid ten aanzien van het effect van de handelsoorlog op de internationale groei.

Een wereldwijde handelsoorlog kan een opeenvolging van economische en financiële reacties in gang zetten die de wereldeconomie een recessie in kan jagen. Dat is niet ons basisscenario. De G20-top in Japan eind juni kan volgens ons enige lucht in het geheel brengen: er staat een ontmoeting tussen president Donald Trump van Amerika en president Xi Jinping van China gepland.

In dit guurdere klimaat daalde de rente op Treasuries (net als op andere obligaties in de categorie investment-grade), oftewel de koersen van deze obligaties stegen. Risicovollere beleggingen hadden juist last van het risicomijdende sentiment. Staatsobligaties uit de opkomende landen (emerging market debt; EMD) en bedrijfsobligaties (beleggingen waarnaar onze voorkeur uitgaat) ontwikkelden zich beter dan wereldwijde high-yield bedrijfsobligaties. Dat had te maken met de hogere correlatie tussen high yield en aandelen.

Gezien de weinig stabiele coalitie in Italië en de teleurstellende recente economische cijfers in Duitsland beschouwen wij de gematigde toon die de Europese Centrale Bank (ECB) deze week aansloeg als een veilige keuze. ECB-president Mario Draghi liet donderdag bij een persconferentie weten actie ter ondersteuning van de economie in de eurozone niet uit de weg te zullen gaan. De groei verzwakt en dus houdt de ECB de beleidsrente zeer laag. We hebben te maken met een geval van toenemende onzekerheid enerzijds, ten opzichte van steun door de centrale banken anderzijds.

Matias Grinberg
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.