1 min

Update obligaties: gouden week in China

De afgelopen week staat in China bekend als de ‘gouden week’: de week van de betaalde vakantie die begint op de Nationale dag op 1 oktober, waarop het ontstaan van de Volksrepubliek China wordt gevierd. Beleggers in obligaties uit de opkomende markten deelden de feestvreugde echter niet.

Samengevat

  • We delen met u onze wekelijkse update over de obligatiemarkten.
Update obligaties: gouden week in China
Update obligaties: gouden week in China

Hoewel de verliezen in september het gevolg waren van de eerste stappen van de Amerikaanse Federal Reserve (‘Fed’) richting normalisatie en renteverhogingen, kijken die beleggers waarschijnlijk ook met een schuin oog naar de risico’s in China.

Fantasia Holdings, een Chinees vastgoedconcern, heeft deze week de aflossing op een obligatieschuld gemist. Het gaat hier om een veel kleiner bedrijf dan Evergrande, dat eerder de pers haalde, maar het voedt de zorg over eventuele besmettingseffecten van de wanbetalingsproblemen bij Evergrande. Het Chinese vastgoedconglomeraat Evergrande heeft USD 300 miljard aan uitstaande verplichtingen. Ter vergelijking: dat is ongeveer de volledige overheidsschuld van Portugal. De Chinese autoriteiten hebben de eerste stappen gezet richting een ordelijke herstructurering van Evergrande met behulp van financiële instellingen die in staatshanden zijn. Het land streeft ernaar de gevolgen zoveel mogelijk te isoleren.

Vastgoed is een van de sectoren waarop de Chinese overheid op dit moment het toezicht aanscherpt. In 2020 is die toezicht voor het eerst in actie gekomen: de beursgang van Ant Group werd tegengehouden en de regels voor fintech werden aangescherpt. Sindsdien is dat overheidsingrijpen uitgebreid naar andere sectoren, zoals online onderwijs, gaming en entertainment. Daarnaast heeft de planning van de CO2-afbouw geleid tot stroomuitval in heel China. De afgelopen paar dagen meldden sommige bedrijven dat de productie te lijden heeft van stroomtekorten. Met het oog op de interventies van de Chinese overheid en de opgelegde beperkingen die de uitbraak van de deltavariant van het coronavirus aan banden moeten leggen, hebben we onze vooruitzichten voor de economische groei in China in 2021 verlaagd van 9% naar 8,3%.

De berichtgeving van de Fed over de aanstaande afbouw (‘tapering’) van de aankopen van obligaties hebben geleid tot een hogere obligatierente. Die combinatie van tapering in de VS en tragere groei in China doet denken aan de ‘taper tantrum’, die in 2013 de markten van de rel bracht. De opkomende markten hadden daar destijds fors last van, maar de schuldenlast in de opkomende markten is inmiddels lager en de risicopremies zijn relatief hoog. Dat maakt deze markten minder kwetsbaar voor een uitstroom van gelden naar interessantere Amerikaanse activa. Vanwege die hogere risicopremies gaat onze voorkeur nog altijd uit naar segmenten van de obligatiemarkt met een hoger rendement (en groter risico); daaronder vallen ook schulden uit de opkomende markten (EMD).

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.