Beleggen 1 maart 2019

Update Obligaties: Gemengde signalen

De bedrijfsobligatiemarkten blijven op koers en realiseren extra rendementen in alle categorieën. Die ontwikkeling komt vooral door de geluiden van versoepeling van de Amerikaanse Fed en de Europese Centrale Bank (ECB). In deze fase worden geen renteverhogingen voorzien voor 2019.

Fed-voorzitter Jerome Powell geeft aan dat de Federal Reserve geduldig blijft en dat de rentebesluiten door de cijfers onderbouwd (moeten) blijven. Dat zou er zelfs op kunnen wijzen dat de rente omlaag kan als er een recessie voor de deur staat. Vanuit diezelfde gedachte van versoepeling herhaalde Powell deze week ook dat de Fed zo nodig bereid is de normalisering van de balans bij te stellen.

De markt voor bedrijfsobligaties profiteerde ook van de positieve geluiden uit de diplomatieke wereld. Donald Trumps tweets over de handelsdeal met China zijn bemoedigend en er lijkt zich nu een constructievere dialoog over de Brexit te ontspinnen. Bondskanselier Angela Merkel zei dat de EU een verzoek om meer tijd van het Verenigd Koninkrijk niet zal afwijzen. Volgens haar wordt er vooral gestreefd naar een ordelijke oplossing.

Het gevolg is dat de spreads (risicopremies) voor alle beleggingscategorieën verder zijn ingelopen. Die bevinden zich weer op het niveau van vóór alle stress van eind 2018. Deze omgeving van lage rente en lage inflatie is gunstig, onder andere voor de uitgifte van nieuwe bedrijfsobligaties. Aan dat positieve scenario zit echter ook een schaduwkant: de macrocijfers blijven zwak, de productie daalt (vooral in Europa) en de Ifo Geschäftsklima index (vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven) is voor de zesde achtereenvolgende maand gedaald, naar het laagste niveau in meer dan vier jaar. De Amerikaanse detailhandelsverkopen daalden, de Chinese groei werd zwakker en geen van beide diplomatieke krachtmetingen (handelsoorlog, Brexit) is opgelost.

Voor bedrijfsobligaties schetsten de kwartaalcijfers een beeld van zowel gunstig als teleurstellend nieuws. Belangrijk is dat veel ondernemingen de doelstellingen voor de groei in 2019 naar beneden hebben bijgesteld. Voor wat betreft het schuldniveau publiceerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) het rapport ‘Corporate Bond Markets in a Time of Unconventional Monetary Policy’. Hierin wordt aangegeven dat het totale volume uitstaande niet-financiële bedrijfsobligaties sinds 2008 is verdubbeld naar USD 13 biljoen. In veel gevallen is bovendien sprake van materieel zwakke plekken, zoals een convenant van geringere kwaliteit.

In deze markt met gemengde signalen beperken we het risico in de obligatieportefeuille en hanteren we een neutrale positie voor wat betreft de duratie (oftewel de gevoeligheid voor de rente). Onze voorkeur gaat nog altijd uit naar schuld uit opkomende markten. Die kunnen het beter doen en ook het potentieel voor economische groei ligt hier hoger. Vooral als dit vergeleken wordt met high yield-papier. Dat zien we als steeds kwetsbaarder, met een onaantrekkelijk risico-rendementsprofiel. High yield mag volgens ons dan de maximale risicopremie hebben bereikt en op weerstandsniveaus komen, maar schuld uit opkomende markten (EMD) kan zich richting het niveau van 2017 ontwikkelen. Dat verklaart onze voorkeur.

Auteur

Investment Communications