2 min

Update obligaties: Fed op de achtergrond

De vooruitzichten voor een groeispurt in de VS stuwen de obligatierentes op, waardoor ze de aandacht trekken van alle beleggers, niet alleen die in obligaties. De financiële markten zijn er sterker van overtuigd dan de centrale banken dat buitengewone groei tot inflatie gaat leiden.

Samengevat

  • De stijging van de Europese rente kwam echter door de stijgende Amerikaanse obligatierente.
  • In tegenstelling tot Europa voelt de Fed zich echter nog niet geroepen om óók de lange rente laag te houden.
  • Zolang de Fed zich afzijdig houdt, weerhoudt niets beleggers ervan om op de korte termijn nog hogere rentes te eisen, zelfs als de centrale bank uiteindelijk gelijk krijgt.
  • Obligaties uit de opkomende markten hebben tot nu toe dit jaar te lijden gehad onder de hoge rentegevoeligheid van dit papier.
Update obligaties: Fed op de achtergrond
Update obligaties: Fed op de achtergrond

Vorige week was de reactie van de Europese Centrale Bank (ECB) dat er aanzienlijk meer obligaties in de markten zouden worden gekocht dan tot nu toe. Nu er geen verdere budgettaire stimuleringsmaatregelen in de pijplijn zitten, voelt de ECB zich geroepen iets te doen om de lange rente weer terug te krijgen naar het niveau van de beleidsrente van -0,5%. Beleggers in Europese obligaties weten zich gesteund door de centrale bank in de hoop iets van de verliezen van de afgelopen paar maanden te kunnen goedmaken.

De stijging van de Europese rente kwam echter door de stijgende Amerikaanse obligatierente. Het beeld is in de VS duidelijk anders dan in Europa. De Amerikaanse overheid blijft zonder zichtbare beperkingen steeds meer uitgeven en dat doet Europa niet. De Amerikaanse centrale bank (de Fed) houdt zich op de achtergrond en heeft het roer uit handen gegeven aan president Biden. Na de vergadering van de beleidsmakers van de Fed was de boodschap aan beleggers om zich niet druk te maken over inflatie en renteverhogingen. De centrale bank vindt het geen bezwaar om de korte rente zeer lang laag te houden. De verwachting is dat de rente de komende drie jaar niet omhooggaat.

In tegenstelling tot Europa voelt de Fed zich echter nog niet geroepen om óók de lange rente laag te houden. De hogere rentes weerspiegelen vooral de hogere inflatieverwachtingen en vormen geen bedreiging voor de enorme groei. De komende maanden zullen niet alleen de groei-indicatoren in de lift zitten als de diverse economieën weer opengaan. Ook de inflatiecijfers zien er hoog uit vergeleken met een jaar geleden, toen het coronavirus voor het eerst toesloeg.

Zolang de Fed zich afzijdig houdt, weerhoudt niets beleggers ervan om op de korte termijn nog hogere rentes te eisen, zelfs als de centrale bank uiteindelijk gelijk krijgt. Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’) worden hierdoor alleen nog maar aantrekkelijker. En dat geldt zeker voor beleggers uit regio’s als Japan en Europa, waar de centrale banken de obligatierente actief laag houden. Hoewel het nog wat te vroeg is voor beleggers om de schouders op te halen over de rentegevoeligheid van hun obligatiebelangen, blijft de risicopremie van riskantere obligaties zeer veerkrachtig. Er is ook weinig reden tot zorg: de belegger kan gewoon de voorkeur geven aan riskanter papier boven veilige obligaties met een negatieve rente. Voor zowel bedrijfsobligaties met een BBB- tot BB-rating als staatsobligaties uit de periferie van de eurozone zijn er relatief aantrekkelijke vooruitzichten en waarderingen. Obligaties uit de opkomende markten hebben tot nu toe dit jaar te lijden gehad onder de hoge rentegevoeligheid van dit papier. Maar in de basis is deze categorie ook nog zeer aantrekkelijk.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.