2 min

Update obligaties: Fed houdt handen aan het stuur

De afgelopen zes weken zagen de meeste obligatiebeleggers een positief rendement, al is het niet genoeg om de verliezen van eerder dit jaar volledig goed te maken. En ook al vielen de Amerikaanse inflatiecijfers tegen, toch hield de Amerikaanse rente de leiding en trok de Europese rente mee omlaag.

Samengevat

  • - Eerste zes weken positief rendement
  • - Fed is er bij de pinken bij
  • - Beleggers hebben steeds meer vertrouwen
Update obligaties: Fed houdt handen aan het stuur
Update obligaties: Fed houdt handen aan het stuur

Vooralsnog is de veranderde toon van de Amerikaanse centrale bank (Fed) alleen maar positief uitgepakt voor de stemming op de obligatiemarkten. Een paar weken geleden overviel de Fed na de beleidsvergadering beleggers met een aantal ‘stevige’ uitspraken. De Fed zou de beleidsrente op bijna nul houden en vooralsnog blijven doorgaan met de aankoop van recordaantallen obligaties. Ergens volgend jaar zou dat echter anders gaan worden: de Fed verhoogde namelijk de prognoses voor zowel groei als inflatie. De laatste keer dat beleggers zich op die manier door de Fed gewaarschuwd voelden, was in 2018. De markten zaten er dan ook bovenop: de rente op tienjaars Amerikaans overheidspapier (‘Treasuries’) steeg de dagen daarna met 10 basispunten (bp) en de aandelenmarkten leverden 1 à 2% in.

De afgelopen week kwamen de notulen van die bewuste Fed-vergadering vrij; het grotere inzicht in wat er feitelijk was besproken, deed weinig op de markten. Na de eerste angstreactie kwamen de meeste beleggers al snel tot de conclusie dat het goed is dat de Fed bij de pinken is en oplet, en niet met de cruise control aan zit te slapen op de snelweg. We zeiden het vorige week al: de korte rente bleef hoger omdat beleggers inderdaad denken dat de Fed de rente eerder zal verhogen dan tot nu toe verwacht. Na eerst te zijn gedaald gingen de inflatieverwachtingen weer omhoog en bleven uiteindelijk in lijn met het streefdoel van de Fed op de lange termijn. Opvallend was echter de omslag in de reële rente: die daalde naar het dieptepunt die we eerder zagen in het midden van de coronacrisis. Vooral de langere rente is daarom gedaald en de curve is daarmee vervlakt.

Beleggers lijken er steeds meer vertrouwen in te hebben dat de economie niet al te verhit zal raken en dat de Fed niet te laat zal ingrijpen. Uit enquêtes van de afgelopen week valt na de eerste sprint na heropening al een terugkeer van het economisch herstel naar duurzamere groeicijfers af te lezen. Volgende week staan de nieuwe inflatiecijfers in de VS in het middelpunt van de belangstelling van beleggers. De kans neemt toe dat de inflatie de komende maanden lager uitvalt: tijdelijke factoren leggen minder gewicht in de schaal en de statistische vertekeningen van de coronacrisis van vorig jaar beginnen uit de jaarlijkse cijfers te verdwijnen.

We houden onze beleggingsposities dan ook ongewijzigd. De duratie (rentegevoeligheid) blijft licht overwogen en onze focus ligt nog altijd op de riskantere segmenten van de obligatiemarkten met een positieve rente: obligaties uit de periferie van de eurozone, bedrijfsobligaties en schulden uit de opkomende markten (EMD). De belegger zou kunnen overwegen om uit indexleningen (inflatiegerelateerde obligaties) te stappen, maar alleen als die niet meer nodig zijn als strategische afdekking tegen de inflatie op de langere termijn. De onzekerheid daaromtrent blijft hoog.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.