5 min

Update Obligaties: Een voorspelbare Fed

De obligatiemarkten keken deze week met argusogen naar de persconferentie van de centrale bank van de Verenigde Staten. Zoals verwacht verhoogde de nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell de beleidsrente met 25 basispunten. De centrale bank lijkt een heldere, voorspelbare koers te volgen.
Update Obligaties: Een voorspelbare Fed
Update Obligaties: Een voorspelbare Fed

De obligatiemarkten keken deze week met argusogen naar de persconferentie van de centrale bank van de Verenigde Staten. Zoals verwacht verhoogde de nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell de beleidsrente met 25 basispunten. De centrale bank lijkt een heldere, voorspelbare koers te volgen. Voor 2018 gaat de Fed uit van nog eens twee renteverhogingen en voor 2019 van drie verhogingen. Na de aankondiging steeg de rente op de Amerikaanse tienjaars Treasuries rap naar 2,93%, maar kort daarna keerde die terug op het niveau aan het begin van de week. De rente blijft schommelen tussen 2,8% en 2,95% - sinds midden februari heeft die geen extreme stijgingen of dalingen gekend. De Duitse tienjaarsrente kwam deze week niet permanent boven de drempel van 60 basispunten, maar daalde duidelijk op donderdag, toen het nieuwe politieke risico uit de VS leidde tot een vlucht naar veilige havens.

Eerder in de week, voordat de markt zich roerde, waren de risicopremies op perifere staatsobligaties gedaald, met name de Italiaanse en Spaanse. Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging en winnaar van de Italiaanse verkiezingen heeft publiekelijk benadrukt dat zijn partij de staatsschuld van zijn land wil verlagen en heeft inmiddels belangrijke anti-Europese uitspraken teruggenomen. Toch is er nog steeds veel onduidelijkheid over de oriënterende gesprekken in Italië. Dat heeft alles te maken met diepe verschillen van inzicht tussen de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord. De verwachte positieve wending van de rente in Spanje heeft de vraag naar Spaanse staatsobligaties een boost gegeven. Blijkbaar vinden beleggers de markt voor bedrijfsobligaties risicovoller. De risicopremies voor euro investment-grade-obligaties en high-yield-obligaties blijven stijgen en zijn nu op het hoogste niveau sinds het begin van het jaar. Als je dit afzet tegen de spreiding in het verleden van de premies in deze markt, is dit echter geen punt van zorg.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.