3 min

Update Obligaties: ECB in actie

Donderdag kondigde de Europese Centrale Bank (de ECB) een extra pakket maatregelen aan om de somber gestemde economie van de eurozone een impuls te geven en om te laten zien dat ze vastbesloten is de inflatie te verhogen
Update Obligaties: ECB in actie
Update Obligaties: ECB in actie

De ECB maakte bekend dat het de depositorente met 10 basispunten verlaagt naar -0,50%. Daarnaast gaat de centrale bank op 1 november weer van start met het opkopen van staatsobligaties, en wel voor EUR 20 miljard per maand. Dit was minder dan de markt had verwacht. Die was uitgegaan van EUR 30 tot 40 miljard per maand. Het opkoopprogramma loopt door zolang het nodig is.

ECB-president Mario Draghi maakte daarnaast duidelijk dat het ruime beleid van de ECB moet worden ondersteund door verder fiscaal beleid vanuit Brussel om de zwakke Europese economie aan te jagen. Een combinatie van goed op elkaar afgestemd monetair en fiscaal beleid zou de eurozone weer op het spoor van groei kunnen zetten.

Dit was de laatste ECB-bijeenkomst van president Mario Draghi en het was een heel bijzondere. Hij stapt eind oktober op en wordt opgevolgd door Christine Lagarde. Draghi probeerde met een sterke boodschap te komen aan een commissie die onder druk staat van leden die nadrukkelijk voorstander zijn van agressiever beleid. Tijdens de persconferentie liet Draghi weten dat hij erin geslaagd was de commissie ervan te overtuigen om met een sterke boodschap te komen die door alle leden werd ondersteund.

De ECB is de eerste centrale bank die een aangepast monetair beleid heeft bekendgemaakt. De volgende in de rij is de Amerikaanse Federal Reserve (18 september). Daarna zijn de Bank of Japan (19 september) en de Volksbank van China (20 september) aan de beurt.

Onze verwachting is dat de beleidscommissie van de Fed volgende week tijdens de bijeenkomst aankondigt dat er een verlaging van 25 basispunten komt en dat dit elke volgende bijeenkomst in 2019 wordt herhaald. Hiermee komt de beleidsrente eind dit jaar op 1,25%. De Bank of Japan gaat waarschijnlijk voor een aanhoudend soepel renteklimaat. Voor China verwachten we dat de centrale bank zal blijven aansturen op een ruimer monetair beleid. Door het ruime beleid van alle grote centrale banken ontstaan er voor beleidsmakers in de opkomende markten wellicht ook mogelijkheden om hun officiële rente te verlagen. In 2017 of 2018 was dat niet mogelijk geweest.

Gevolgen van de zet van de ECB

De besluiten van de ECB van deze week pakken gunstig uit voor de duratie (rentegevoeligheid) en voor investmentgrade bedrijfsobligaties. Zolang het opkoopprogramma loopt, gaan beleggers waarschijnlijk ook op zoek naar andere mogelijkheden, waardoor de opkomende markten in beeld zouden kunnen komen. Als de Fed de rente blijft verlagen, zouden ook high yield-obligaties een optie kunnen zijn.

Door de sterke steun van de grote centrale banken naderen bepaalde subcategorieën binnen vastrentende waarden waarschijnlijk nul procent rente (of zelfs lager). Segmenten binnen de obligatiemarkt die nog een positieve rente kunnen bieden, worden kleiner. In zo’n omgeving is het een uitdaging om een goed evenwicht te vinden tussen risico en rendement. Centrale bankiers moeten actief en regelmatig informatie verstrekken om markten en beleggers richting te geven. Het zou natuurlijk ook goed zijn als Europese landen hun eigen economie met fiscaal beleid zouden ondersteunen. Het voelt ongemakkelijk dat we ons nu op onbekend terrein begeven, en het vraagt om waakzaamheid. Centrale banken moeten stappen ondernemen om beleggers gerust te stellen zodat ze in obligaties blijven beleggen, ook al is de rente bijna nul of zelfs negatief.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.