1 min

Update obligaties: centrale banken aan zet

De obligatiemarkten stonden ook de afgelopen week in het teken van de inspanningen van de centrale banken om de buitensporige inflatie in te tomen. Zowel in de VS als in Europa worstelen de markten met hoge inflatie, maar in de VS is daarnaast sprake van een extreem krappe arbeidsmarkt.

Samengevat

  • Voorzitter Fed: toekomstige renteverhoging van 75 basispunten niet aan de orde
  • Sentiment onder beleggers gedrukt door hoge inflatie en zorg over een energiecrisis
  • Inflatiecijfers in VS en Duitsland laatste tijd steeds hoger dan ingeschat
Update obligaties: centrale banken aan zet
Update obligaties: centrale banken aan zet

Zoals verwacht gebruikte de Federal Reserve in Amerika (Fed) de bijeenkomst van afgelopen woensdag voor een aankondiging van zowel een renteverhoging van 50 basispunten (bp) als een aanstaande inkrimping van de extreem hoge balans. Fed-voorzitter Jerome Powell had al eerder laten doorschemeren dat er voor het eerst in 22 jaar met 50 bp zou worden verhoogd en dat het waarschijnlijk niet bij één keer zou blijven.

De verwachting dat de Fed nog voortvarender kon worden, leidde voorafgaand aan de vergadering tot veel onrust en sterk stijgende obligatierentes. De rente op tienjaars Treasuries bereikte met ruim 3% het hoogste niveau sinds 2018. Ook op Duitse Bunds schoot de rente omhoog en werd voor het eerst sinds 2015 de weerstandsgrens van 1% doorbroken.

Voorzitter Fed: toekomstige renteverhoging van 75 basispunten niet aan de orde

Marktpartijen reageerde echter opgelucht. De aangekondigde renteverhoging en balansverkleining hadden precies de verwachte omvang. Bovendien maakte Powell duidelijk dat een toekomstige renteverhoging van 75 basispunten niet aan de orde was. Het korte segment, dat doorgaans sterk reageert op aanstaande renteverhogingen, herstelde merkbaar.

Hoewel de inflatie in Europa nog altijd vooral door energieprijzen wordt bepaald, groeit de zorg over een verbreding. ECB-bestuurder Isabel Schnabel signaleerde dat gevaar onlangs en benadrukte de mogelijkheid van een renteverhoging in juli. De verwachting van een krapper ECB-beleid drukt op de rente van Europese staatsobligaties, in het bijzonder in de landen van de periferie. Die laten zich steeds interessanter aanzien.

Sentiment onder beleggers gedrukt door hoge inflatie en zorg over een energiecrisis

De risicopremie (spread) op bedrijfsobligaties in investment-grade papier en high yield blijft oplopen. Dat de inkoopprogramma’s van de ECB (waaronder ook het Corporate Sector Purchase Programme) binnenkort stoppen, betekent dat er een belangrijke steunfactor voor investment-grade bedrijfsobligaties wegvalt. Het sentiment onder beleggers wordt gedrukt door de hoge inflatie en de zorg over een energiecrisis (nog verergerd door de verstoringen van de Russische gasleveringen aan Polen en Bulgarije). En door de strenge coronamaatregelen in China staan ook problemen in de aanbodketen weer volop in de schijnwerpers.

Inflatiecijfers in VS en Duitsland laatste tijd steeds hoger dan ingeschat

Ook voor de komende week staan er belangrijke economische cijfers op de rol. In de VS en Duitsland gaat dat vooral om de inflatiecijfers (CPI). Die vallen de laatste tijd steeds hoger uit dan was ingeschat. Uit de enquêtegegevens van het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW), waarin het optimisme onder analisten wordt gemeten, moet blijken of de economische verwachtingen van de recente zwakte kunnen herstellen.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.