5 min

Update Obligaties: Beweeglijke obligatiemarkten

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukte deze week tot ieders verrassing dat hij een relatief sterke stijging van de inflatie verwacht. Hierdoor bereikte de rente op Duitse Bunds een nieuwe recordhoogte sinds de onrust in mei.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukte deze week tot ieders verrassing dat hij een relatief sterke stijging van de inflatie verwacht. Hierdoor bereikte de rente op Duitse Bunds een nieuwe recordhoogte sinds de onrust in mei.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg tot ruim boven 3,1%, een niveau vergelijkbaar met de hoogste renteniveaus die we in de afgelopen zeven jaar gezien hebben. Beleggers zullen de ontwikkeling van de inflatie vanaf nu zeker goed in de gaten gaan houden. Daarbij zullen zij proberen in te schatten of de verwachting van Draghi zal uitkomen en hoe die de toekomstige beleidsplannen van de ECB gaat beïnvloeden. Tot dusverre lijkt een eerdere start van rentehogingen niet aan de orde te zijn, maar de woorden van Draghi laten wel ruimte voor speculatie over een versnelde renteverhogingscyclus.

Nadat de markt het nieuws van de Amerikaanse Fed en de ECB had verwerkt, deed de politiek er een schepje bovenop en dit leidde tot beweeglijkheid. Het begrotingstekort van Italië voor 2019 is een belangrijke indicator van de bereidheid van de Italiaanse regering om de dure verkiezingsbeloften van haar politici te financieren en hierbij een slechtere financiële situatie voor het land op de koop toe te nemen. Gezien het al met al solide economische klimaat in Europa en elders, zien we geen acuut risico gerelateerd aan Italië. Als de overheidsuitgaven in Italië de komende jaren echter blijven stijgen, dan dreigt op lange termijn het risico van erosie van de kredietwaardigheid.

Het dalende volume aan door de ECB opgekochte obligaties kan in de toekomst wel een factor van betekenis worden. Uit de aanzienlijke stijging van uitgiftevolumes van bedrijfsobligaties valt op te maken dat bedrijven een effect op hun financieringskosten verwachten en zo lang mogelijk toegang tot de primaire markt proberen te houden nu de ECB nog steeds hiervoor in aanmerking komende bedrijfsobligaties opkoopt. Omdat de ECB geen details van haar opkoop- en herinvesteringsstrategie prijsgeeft, is het effect ook moeilijk in te schatten. Toch wijst de observatie dat de omvang van de primaire uitgiften van de ECB – ondanks het grotere aanbod – afneemt er wel op dat de risicopremies op bedrijfsobligaties vanaf nu mogelijk onder hogere druk komen te staan.

Kleine plus voor AEX Ondanks de zorgen over het handelsconflict tussen de VS en China en de Italiaanse begroting wist de AEX de handelsweek licht positief te besluiten.

De AEX heeft ten opzichte van vorige week vrijdag een stijging laten zien van 0,5%, tot ongeveer 553 punten. De Amsterdamse beurs bleef hiermee iets achter bij de EuroStoxx 600, die zo’n 1% steeg.

Grootste stijger deze week was TomTom (+13,8%). Daar waar navigatiebedrijf TomTom aan het begin van de week opnieuw klappen kreeg, wist het zich donderdag eindelijk weer eens verzekerd van positieve aandacht. Dit na de bekendmaking dat de navigatiedienstverlener de verkoop van de divisie Telematics overweegt. Adyen (+11,5%) en Kiadis Pharma (+10,7%) waren eveneens sterke stijgers aan het Damrak. Grootste dalers waren Basic-Fit (-12,2%), Signify (-12%) en Takeaway.com (-10,4%).

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.