2 min

Update obligaties: alle ogen op de centrale banken

De afgelopen week namen drie grote westerse centrale banken – de Federal Reserve in de VS (Fed), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) – een besluit over hun nieuwe koers. Obligatiemarkten staan daardoor volledig in het teken van monetair beleid.

Samengevat

  • Fed kondigde versnelde afbouw van obligatieaankopen aan en verwacht door hoge inflatie drie renteverhogingen
  • Staatsobligaties in de periferie, zoals die uit Zuid-Europa, blijven bijzonder beweeglijk
  • Rsicopremies investment-grade en high-yield bedrijfsobligaties stegen in november aanzienlijk en bieden nu ruimte voor verkrapping
Update obligaties: alle ogen op de centrale banken
Update obligaties: alle ogen op de centrale banken

De Fed kondigde een versnelde afbouw van de obligatieaankopen aan en verwacht voor volgend jaar vanwege de hoge inflatie drie renteverhogingen. De inflatie in de VS staat op het hoogste peil sinds 1982 en wordt door de Fed niet langer meer officieel aangeduid als ‘van voorbijgaande aard’. Toch blijft die inflatie hoog door stijgende energieprijzen en problemen in de aanvoerketens. Daar komt nog bij dat de werkloosheid weer ongeveer op het niveau van voor de coronacrisis staat, waardoor de rentecurve in de VS verder afvlakt. Het vooruitzicht van mogelijk meer renteverhogingen in de nabije toekomst heeft een opwaarts effect op de kortlopende rente, maar vooralsnog niet op de langlopende rente. Dit duidt erop dat beleggers ervan uitgaan dat de Fed als gevolg van eerder voortvarend rentebeleid in de toekomst minder diep hoeft in te grijpen.

Staatsobligaties in de periferie, zoals die uit Zuid-Europa, blijven bijzonder beweeglijk. Beleggers vrezen dat de ECB de steun afbouwt na de beëindiging van het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), die voor eind maart 2022 is aangekondigd. Beleggers zijn in toenemende mate onzeker over hoelang de ECB op grote schaal obligaties blijft aankopen terwijl andere centrale banken dat juist beperken. Zo besloot de Bank of England (BoE) donderdag de rente te verhogen. Op de korte termijn houdt de onzekerheid waarschijnlijk nog wel aan, maar voor het jaar 2022 houden we toch vertrouwen in perifere staatsobligaties. Die hebben namelijk nog steeds baat bij een pro-Europees fiscaal beleid, dat zich vooral manifesteert in de uitvoering van het Europees economisch herstelplan.

De risicopremies van investment-grade en high-yield bedrijfsobligaties stegen met name in november aanzienlijk en bieden nu, ondanks het herstel eerder deze maand, ruimte voor verkrapping. Ondernemingen profiteren van degelijke fundamentele omstandigheden, dat wil zeggen van sterke winstmarges en een lage hefboom. Een geleidelijke verlaging van overheidsuitgaven wordt waarschijnlijk gecompenseerd door een stijging van de particuliere consumptie. Huishoudens in Europa hebben namelijk nog steeds veel vrij besteedbaar spaargeld. Vooral high-yield profiteert van betere ratings en weinig wanbetalingen. De beëindiging van PEPP leidt weliswaar tot minder steun voor investment-grade bedrijfsobligaties, maar doordat de ECB doorgaat met het aankopen van bedrijfsobligaties blijft de technische steun intact.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.