2 min

Update obligaties: afwegen rendement en risico’s

De risicopremies op bedrijfsobligaties hebben zich deze maand sterk ontwikkeld. Ze komen deze week echter niet nog verder in, want de risico’s voor de wereldeconomie lijken toe te nemen. Toch lijkt de belangstelling voor deze producten nog altijd stevig.

Samengevat

  • IMF dringt aan op verderzetting steunprogramma's
  • Markt kent redelijke kans toe aan 'blue sweep' bij de Amerikaanse verkiezingen
Update obligaties: afwegen rendement en risico’s
Update obligaties: afwegen rendement en risico’s

Zo geeft de Italiaanse overheid obligaties uit tegen de laagste rente ooit en komen de nieuwe obligaties van investment-grade bedrijven op duurdere niveaus uit dan waarop hun bestaande leningen handelen. Doorgaans is een nieuwe obligatielening juist iets goedkoper om de belegger over de streep te trekken.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zit op dit moment midden in de jaarlijkse vergaderingen. Hun verwachtingen voor de wereldwijde economische groei komen dit jaar uit op -4,4%, het slechtste percentage sinds de grote depressie. Bij beleidsmakers dringt het IMF er vooral op aan om door te gaan met de steunprogramma’s totdat het herstel veel verder gevorderd is: een te snel einde kan negatieve gevolgen hebben voor zowel huishoudens als ondernemingen.

In de VS heeft de discussie over een steunpakket nog niets opgeleverd en de hoop op een deal vóór de verkiezingen is vervlogen. Ondertussen wordt Europa geconfronteerd met een nieuwe golf coronabesmettingen en worden in veel landen opnieuw beperkende maatregelen ingevoerd. En het vaccin is misschien toch ook nog wat verder weg dan eerder werd gehoopt: ook farmagigant Johnson & Johnson moest pas op de plaats maken met het vaccinonderzoek, net als een paar weken geleden concurrent AstraZeneca.

Het gevolg is dat Duitse Bunds alweer ruimschoots onder de -50 basispunten zitten: een niveau waarop we voorzien dat de rente nog wel langer zal blijven hangen. De risicopremies liepen daarentegen niet op, dankzij de enorme monetaire steunprogramma’s en de zoektocht naar rendement. Vooral de ECB blijft in een indrukwekkend tempo obligaties opkopen. In het kader van het aankoopprogramma schatten we de ECB-aankopen van alleen al de investment-grade bedrijfsobligaties in op bijna EUR 10 miljard op maandbasis: een enorme steun in de rug voor deze beleggingscategorie. Van ons hoeft de centrale bank geen verzet te verwachten; we investeren met de ECB mee.

Bij de Amerikaanse verkiezingen kent de markt een redelijke kans toe aan de zogenoemde ‘blue sweep’: een Democratisch overwinning van zowel het presidentschap als de senaat. Dat zou betekenen dat er na de verkiezingen waarschijnlijk vrij snel een aanzienlijk nieuw budgettair hulppakket ligt. Met het oog op die dynamiek lijkt een substantiële marktcorrectie niet waarschijnlijk. Toch moet die mogelijkheid niet worden uitgesloten. In dat geval zien high-yield bedrijfsobligaties met de laagste kredietbeoordelingen er in onze optiek het kwetsbaarst uit. Wordt die ‘blue sweep’ de komende weken nog verder in de marktkoersen verwerkt, dan zou de Amerikaanse rente kunnen gaan stijgen en zou de rentecurve steiler worden. Wij vermoeden echter dat dat maar een tijdelijke beweging zou zijn, want de Amerikaanse Fed zorgt er wel voor dat de obligatierente nog veel langer laag blijft.

Thomas Smid
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.