5 min

Update aandelen: zijwaartse ontwikkeling markten

Na het eerdere herstel van de aandelenmarkten, schommelden de S&P 500 in Amerika en de Stoxx 600 in Europa deze week rond de slotkoers van vorige week vrijdag. Dat geldt voor alle sectoren behalve consumptiegoederen. De daling van 2% in die sector kwam voor rekening van Walmart.
Update aandelen: zijwaartse ontwikkeling markten
Update aandelen: zijwaartse ontwikkeling markten

Na het eerdere herstel van de aandelenmarkten, schommelden de S&P 500 in Amerika en de Stoxx 600 in Europa deze week rond de slotkoers van vorige week vrijdag. Dat geldt voor alle sectoren behalve consumptiegoederen. De daling van 2% in die sector kwam voor rekening van Walmart. De grote Amerikaanse retailketen presenteerde teleurstellende groeicijfers voor online, met een dalende marge. De koersen daalden daardoor ruim 10%. In oktober had Walmart juist een kwartaalgroei gepubliceerd van de online activiteiten van meer dan 50%. Beleggers rekenden op een vergelijkbaar percentage, maar moesten genoegen nemen met een groei van ‘maar’ 23%.

Marktonderzoeksbureau eMarketer had vorig jaar nog berekend dat Walmart in 2017 goed zou zijn voor 3,6% van de internethandel in de Verenigde Staten. Het gepubliceerde cijfer betekent een toename ten opzichte van het marktaandeel van 2,8% in 2016, maar een fractie van de naar schatting 43,5% die Amazon in handen heeft. Sterker nog, Walmarts aandeel van de online retailmarkt ligt nog onder dat van eBay (schatting: 6,8%). Verder kromp de marge van Walmart tot het laagste niveau in jaren: een magere 3%.

In Europa kwam telecombedrijf Orange met de kwartaalcijfers. Deze waren in overeenstemming met de verwachtingen. Opvallend is wel dat de investeringen weer stijgen. Ook andere spelers in de telecomsector repten over hogere investeringen in het netwerk. Een van de redenen daarvoor zijn de voorbereidingen op de oplevering van 5G, de opvolger van 4G. 5G wordt niet vóór 2020 op de Europese markt verwacht, maar in de Verenigde Staten (VS) willen Verizon en AT&T er dit jaar al mee van start. De verwachting is dat 5G minstens 10 keer sneller is dan 4G.

Verizon wil in de VS mobiel 5G gaan aanbieden als directe concurrent van breedband internet. De totale beschikbare markt zou daardoor aanzienlijk in omvang toenemen. Het is afwachten of 5G echt als alternatief uit de verf komt. Brancheorganisatie GSMA verwacht dat de jaarlijkse opbrengsten uit mobiele telefonie door 5G de komende tien jaar met 0,5% gaan stijgen naar 2,5%. Maar, zoals Orange al aangaf, er moet eerst flink worden geïnvesteerd. Gezien de nu al zeer trage groei en geringe marge in de telecomsector wordt het nog een hele opgave om de winstgevendheid op een redelijk peil te houden.

Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.