1 min

Update aandelen: zijwaartse handel

De wereldwijde aandelenmarkten lieten deze week een zijwaarts verloop zien. Beleggers maakten zich zorgen over nieuwe coronabeperkingen in Europa die het economisch herstel kunnen vertragen. Daarnaast lieten ze zich beïnvloeden door mogelijke belastingverhogingen in de VS.

Samengevat

  • Wekelijkse update over de beweging op de aandelenmarkt
Update aandelen: zijwaartse handel
Update aandelen: zijwaartse handel

Diverse media wisten te melden dat het renovatieplan voor de Amerikaanse infrastructuur wel USD 3 à 4 biljoen kan gaan bedragen en dat een deel daarvan met belastingverhogingen zal worden bekostigd. In Azië stond de Chinese aandelenmarkt onder druk omdat de VS en andere landen sancties aan Chinese functionarissen oplegden vanwege de behandeling van de Oeigoeren.

Op sectorniveau voerden defensieve segmenten, zoals vastgoed, nutsbedrijven en consumptiegoederen, de markt aan. Dit kwam ook omdat de rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) stabiliseerde. Cyclische sectoren (sectoren die gevoelig zijn voor de economische ontwikkelingen) profiteren in het algemeen van de heropening van de economie. Maar deze sectoren konden beleggers in de afgelopen dagen niet bekoren. Luxegoederen & diensten, financiële instellingen en basismaterialen bleven achter bij de markt. De energiesector en de olieprijzen veerden daarentegen weer op, doordat het aanbod werd geraakt vanwege de sluiting van het Suezkanaal door een vastgelopen containerschip.

Van de Europese bedrijven zaten chipfabrikanten ASML en ASMI in de lift na Intel’s bekendmaking USD 20 miljard te investeren in de bouw van twee nieuwe fabrieken in Arizona. Het aandeel H&M stond onder druk. De boycot van Xinjiang-katoen door het Zweedse kledingconcern leidde tot een Chinese social-media-campagne waarvan H&M het doelwit was. De boycot was ingegeven door beschuldigingen aan het adres van China van dwangarbeid door de Oeigoeren. In de VS ging de koers van Viacom CBS onderuit na het nieuws dat de onderneming USD 3 miljard wilde ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. En in Azië leidde de zorg dat Chinese technologieaandelen, zoals Alibaba en Baidu, hun Amerikaanse beursnotering kunnen kwijtraken tot terreinverlies.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.