1 min

Update Aandelen: zijwaartse beweging

Hoe de aandelenmarkten tegen de huidige situatie aankijken is wel duidelijk: de ongekende maatregelen en steunpakketten van overheden en centrale banken zijn stevig genoeg om de enorme schokgolf als gevolg van de coronapandemie op te vangen. En, indien nodig, is nog meer steun mogelijk.

Samengevat

  • steunmaatregelen
  • bewegingen cyclische en niet-cyclische aandelensectoren
  • nieuw hoogtepunt Nasdaq
Update Aandelen: zijwaartse beweging
Update Aandelen: zijwaartse beweging

Ontwikkelde aandelenmarkten bewegen sinds eind vorige week zijwaarts. Uit de recente toename van het aantal coronabesmettingen blijkt dat het virus zich in sommige delen van de VS verder verspreidt. Beleggers zijn zich bewust van deze nieuwe ontwikkeling, maar blijven vooralsnog behoorlijk veerkrachtig. De situatie is zorgwekkend, maar de kans op een herhaling van een volledige lockdown is op dit moment betrekkelijk gering.

Met name in de eurozone waren recente indicatoren voor het economisch vertrouwen over het algemeen beter dan verwacht, wat zou kunnen duiden op sterk economisch herstel. Mocht dat herstel aanhouden, dan zouden de meer cyclische aandelensectoren het opnieuw beter kunnen gaan doen dan de niet-cyclische segmenten van de markt. Maar op dit moment is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen.

De Europese en Amerikaanse aandelenmarkten ontwikkelen zich de laatste tijd vrij synchroon. Binnen de sectoren blijft vastgoed duidelijk achter, maar presteert IT juist beter. Amazon, Apple, Netflix, Microsoft en de Nasdaq Composite Index bereikten in de VS weer nieuwe hoogtepunten. De marktwaarderingen van veel van deze aandelen zijn relatief hoog. Toch blijft het marktsentiment tegenover deze aandelen heel positief, met name door de aanhoudend lage rente en door de groeivooruitzichten van deze bedrijven. In Europa zakte Wirecard deze week nog dieper weg in het moeras. In de VS verkeerden luchtvaartmaatschappijen (United Airlines, American Airlines) en cruisemaatschappijen (Royal Caribbean, Carnival) opnieuw in zwaar weer.

Thibault Bertrand

Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.