2 min

Update Aandelen: wel of geen deal?

Ondanks een stroom bedrijfscijfers en nieuws over een eventuele handelsdeal tussen Amerika en China zijn de aandelenmarkten per saldo niet veel verder gekomen deze week. Het algehele beleggingsklimaat is bewegelijk en wij handhaven onze onderwogen positie in aandelen.

Samengevat

  • Het Amerikaans-Chinese handelsconflict
  • Cijferseizoen van start
Update Aandelen: wel of geen deal?
Update Aandelen: wel of geen deal?

De politieke en economische risico’s rond Brexit, het Amerikaans-Chinese handelsconflict en de Turkse militaire actie in het noorden van Syrië zullen de komende maanden naar verwachting de markten in de ban blijven houden. Aan het begin van de week werd de aandelenmarkt nog gedragen door optimisme over de vorderingen in de handelsonderhandelingen (over zaken als de bescherming van intellectueel eigendom, het valutabeleid en de aankoop van landbouwproducten). De Amerikaanse president Donald Trump gaf aan dat er een eerste fase van een deal op tafel lag. Als onderdeel daarvan zouden de Amerikanen een voorgenomen verhoging van de invoerheffingen niet doorvoeren en zou China flink meer Amerikaanse landbouwproducten kopen. In de loop van de week staken echter nieuwe zorgen over de overeenkomst de kop op. China wilde verdere onderhandelingen over de details van deze eerste fase voordat president Xi Jinping zijn handtekening zou zetten. Volgens Trump wordt de deal niet getekend vóór de APEC-top (APEC staat voor Asia-Pacific Economic Cooperation) in Chili van volgende maand. Aandelenbeleggers zullen opgelucht ademhalen als het handelsconflict eindelijk wordt bijgelegd en dit met een handelsakkoord wordt bevestigd. Ondertussen zorgt de aanhoudende onzekerheid over de handelsrelatie tussen de VS en China voor een grotere terughoudendheid bij bedrijven om besluiten over nieuwe investeringen in kapitaalgoederen te nemen.

Het cijferseizoen is afgelopen dinsdag van start gegaan met de publicatie van de resultaten van Amerikaanse banken en farmaceutische bedrijven, waaronder Johnson & Johnson en United Health. Het was een sterk begin. Ondanks alle tegenwind vielen de resultaten van de banken over het geheel genomen beter uit dan was voorzien. De rode draad in de resultaten van Amerikaanse banken is vooralsnog hoe goed de consument ervoor staat. Autoleningen, hypotheken en de creditcard business floreren. Gezien de gezonde Amerikaanse consumentenbestedingen houden wij nog altijd een voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven die uit andere regio’s.

Jeffrey J. Vonk
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.